Jimmy Wales

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jimmy Wales
Portret
Wales leta 2011
RojstvoJimmy Donal Wales
7. avgust 1966({{padleft:1966|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:7|2|0}})[1][2][…] (57 let)
Huntsville[4]
Državljanstvo ZDA
 Združeno kraljestvo[5]
Poklicposlovnež, bloger, podjetnik, wikimedijec, računalnikar, raziskovalec, govornik, udeleženec mednarodnega foruma, trgovec
PodpisPodpis
Spletna stran
jimmywales.com

Jimmy Donal »Jimbo« Wales, ameriški poslovnež, * 7. avgust 1966[6][7], Huntsville, Alabama, Združene države Amerike.

Wales je najbolj znan kot soustanovitelj proste spletne enciklopedije Wikipedije in neprofitnega podjetja za spletno gostovanje Wikia, kasneje preimenovanega v Fandom.

Wales se je rodil v Huntsvilleu v Alabami, kjer je obiskoval Randolph School, univerzitetno pripravljalno šolo. Diplomiral je in magistriral iz financ na Univerzi Auburn oziroma Univerzi v Alabami. Na podiplomskem študiju je Wales poučeval na dveh univerzah; pred odhodom na doktorat pa je odšel, da bi se zaposlil na področju financ, kasneje pa je delal kot raziskovalni direktor čikaškega podjetja za terminske pogodbe in opcije.

Leta 1996 sta Wales in dva njegova sodelavca ustanovila spletni portal Bomis z zabavo in vsebino za odrasle. Bomis je zagotovil začetno financiranje brezplačne recenzirane enciklopedije Nupedia (2000–2003). 15. januarja 2001 je Wales skupaj z Larryjem Sangerjem in drugimi ustanovil Wikipedijo, brezplačno enciklopedijo z odprto vsebino, ki je uživala hitro rast in priljubljenost. Ko se je javni profil Wikipedije povečeval, je postal njen promotor in tiskovni predstavnik. Čeprav je v preteklosti zaslužen za soustanovitelja, je temu oporekal in se razglasil za edinega ustanovitelja.

Wales je član upravnega odbora Fundacije Wikimedia, dobrodelne organizacije, ki ji je pomagal ustanoviti Wikipedijo in je imel sedež "ustanovitelja skupnosti", ki ga je imenoval upravni odbor. Za njegovo vlogo pri ustvarjanju Wikipedije, največje svetovne enciklopedije, ga je Time leta 2006 imenoval za enega izmed 100 najvplivnejših ljudi na svetu.

Šolanje[uredi | uredi kodo]

Diplomiral in magistriral je iz financ, že prijavljenega doktorata pa ni dokončal, ker ga je pritegnila strast do borznega mešetarjenja. Na borzi je zaslužil veliko denarja in se umaknil živet na podeželje Floride.

Ukvarjanje s svetovnim spletom[uredi | uredi kodo]

S svetovnim spletom se je pričel ukvarjati leta 1996, ko je ustanovil spletni portal Bomis. Zaslužek je leta 2000 uporabil za zagon Nupedie, predhodnice Wikipedije, ki jo je ustanovil z Larryjem Sangerjem, in leto kasneje še Wikipedije. Za upravljanje s projektom je leta 2003 zasnoval neprofitno Fundacijo Wikimedia, kjer ima danes položaj častnega predsednika.

Ustanovil je tudi Wikio, komercialno storitev gostovanja wiki spletišč.

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Jimmy Wales je dvakrat poročen in enkrat ločen. Z drugo ženo Christino ima hči Kiro.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Referen[uredi | uredi kodo]

  1. poročni list
  2. Who's Who in AmericaMarquis Who's Who. — ISSN 0083-9396
  3. The Fine Art Archive — 2003.
  4. Facts and friction: Wikipedia's quest for credibility - web - TechnologySydney: Fairfax Media, 2007. — ISSN 0312-6315
  5. (ni prevedeno v mul) X // (neprevedeno)(neprevedeno), 2019.
  6. Encyclopædia Britannica
  7. Encyclopædia Britannica, Suplemental Information

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(angleško)