JAWS Viper

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
JAWS Viper
Opis
Tip polavtomatska pištola
Uvedena v službo 2003
Proizvajalec Jordan Arms & Weapon System
Mere
Kaliber 9x19 mm, .40 S&W, .45 ACP
Naboj 9 mm Parabellum, .40 S&W, .45 ACP
Dolžina cevi 127 mm
Teže
Karateristike
Nabojnik 15/12/10
Način streljanja polavtomatsko

Viper je polavtomatska pištola, ki je nastala v sodelovanju ameriškega podjetja Wildey Guns in jordanskega biroja za raziskave in razvoj kralja Abdullaha (Jordan King Abdullah Design and Development Bureau (KADDB)). Koncesijo za serijsko proizvodnjo pa je dobilo podjetje Jordan Arms & Weapon System.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pištola je nastala zaradi potreb jordanske kopenske vojske po pištoli lastne proizvodnje leta 2003 in je bila sprva namenjena samo za potrebe lastnih oboroženih sil, kasneje pa so jo Jordanci ponudili tudi tujim ljubiteljem orožja, predvsem v ZDA.

Opis[uredi | uredi kodo]

Viper je izdelan iz nerjavečega jekla (cev in zaklep sta pri vseh modelih iz tega materiala), obstajajo pa tudi izvedbe ogrodja iz aluminijskih legur. Navzven je zelo podoben modelom orožarske tovarne Smith & Wesson, ki imajo na podoben način rešeno varovanje udarne igle. Za to je poskrbljeno z varovalko za varno spuščanje kladivca, ki je dosegljiva z obeh strani (tako imenovanim »dekokerjem«), in je nameščena na zadnjem delu zaklepišča. Deluje na principu kratkega trzanja z rotacijo cevi (podobno kot Beretta 8000). Pomik zaklepa v zadnji položaj ustavi cev, ki v posebnih žlebovih opravi rotacijo, na sredini poti, zaklep pa nadaljuje pot nazaj in izvrže prazen tulec ter na poti nazaj vstavi v cev nov naboj. Na vseh modelih so prednji merki fiksni, zadnji pa nastavljivi. Prav tako so vsi modeli opremljeni z gumiranimi oblogami ročaja, ki jih je moč hitro zamenjati brez dodatnega orodja. Pištola je na voljo v treh kalibrih; 9 mm Luger, .40 S&W in .45 ACP.

Trenutno je Viper v službeni uporabi le v enotah jordanske policije in kopenske vojske.