Hidrolat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Proces pridobivanja hidrolata in eteričnega olja agarwooda

Hidrolatje proizvod, ki ga pridobimo s postopkom vodne destilacije zdravilnih in aromatičnih rastlin. Gre za koloidne raztopine, sestavljene iz eteričnih olj in v vodi raztopljenih učinkovin rastline. Hidrolati se uporabljajo v kozmetični industriji, pa tudi v prehrani ter za izvajanje aromaterapij. Priljubljeni hidrolati so rožna voda, hidrolat pomarančnih cvetov, origana rožmarina, timijana, smilja in drugih dišavnic.

Pridobivanje[uredi | uredi kodo]

Hidrolat nastane kot stranski produkt pri pridobivanju eteričnih olj. Pri destilaciji se namreč s pomočjo pare iz rastlin izvleče eterično olje, s ponovno kondenzacijo pa se mešanica hidrolata in eteričnega olja zbere v posebni posodi. Eterično olje splava na površino hidrolata, od koder se ga nato odstrani.[1] Hidrolat je pravzaprav zelo razredčeno eterično olje, katerega koncentracija se običajno giblje med 0.01% do 0.04%.[2] Rastline za destilacijo vedno nabirajo v času njihove največje zrelosti in vsebnosti eteričnih olj.[3]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »What are Hydrosols?«. Hydrosol World. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. februarja 2017. Pridobljeno 5. aprila 2016.
  2. National Association for Holistic Aromatherapy. What are Hydrosols. Accessed 12-5-13
  3. Mulvaney, Jill (september 2012). »Traditional hydrosols and hydro-distillation«. Australian Journal of Herbal Medicine. 24: 101–103.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)