Aromaterapija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izparilnik s stekleničko eteričnega olja

Aromaterapija je ena od oblik zdravilstva, ki uporablja hlapne tekoče rastlinske snovi, znane kot eterična olja in druge aromatične sestavine rastlin. Njen namen je vplivati na človekovo zdravje in počutje. Danes aromaterapijo delimo na štiri skupine: medicinska aromaterapija, popularna in ezoterična aromaterapija, holistična aromaterapija in znanstvene raziskave dišav. Najbolj se uporablja holistični pristop k zdravljenju, kar pomeni, da ne zdravi zgolj simptomov ampak splošno telesno stanje – dušo in telo kot celoto.[1] Sem spadajo tudi navodila za zdrav način življenja, prehranjevanje ter telesne in druge dejavnosti za krepitev zdravja. Pri aromaterapiji velja, da so bolezenska znamenja posledica porušenega energijskega ravnovesja, zdravljenje z eteričnimi olji pa pomaga pacientovemu telesu, ki se skuša samo pozdraviti. Aromaterapevt skuša s celostnim pristopom ugotoviti prave vzroke bolezenskih težav in jih s pravilno izbiro kombinacije eteričnih olj odpraviti.[2]

Eterična olja se po sestavi razlikujejo od drugih rastlinskih produktov, saj destilacijski postopek izloči le lažje fitomolekule. Tako eterična olja vsebujejo monoterpene in seskviterpene ter ostale hlapne organske komponente kot so estri, aromatične komponente, neterpenske ogljikovodike itn.

Aromaterapija je splošen pojem, ki se nanaša na vse običaje, kjer uporabljajo eterična olja, včasih v kombinaciji z ostalimi alternativnimi metodami ali duhovnim verovanjem. Najbolj pogosta je uporaba eteričnih olj pri inhaliranju, masaži ali drugi topikalni uporabi.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Eterična olja kot taka so v rabi od desetega stoletja, ko je naravoslovec Ibn Sena (znan tudi kot Avicenna) odkril postopek parne destilacije. To je danes najbolj pogost način pridobivanja eteričnih olj. Sam termin aromaterapija pa je leta 1920 uvedel francoski kemik René-Maurice Gatefossé. Po nesreči v laboratoriju mu je zagorela roka, zato jo je pomočil v najbližjo hladno tekočino in to je bilo eterično olje sivke. Takoj je opazil ponehanje bolečine, rdečica in mehurji so izginili, opekline so se hitro zdravile in niso pustile brazgotin. Zaradi tega se je celo življenje ukvarjal z raziskovanjem eteričnih olj. Leta 1937 objavil knjigo, v kateri je opisal svojo metodo terapevtske uporabe eteričnih olj, za katera je mislil, da so enako učinkovita kot priznana zdravila. Jean Valnet je nadaljeval delo Gatefossé-ja in med drugo svetovno vojno uporabljal eterična olja pri zdravljenju gangrene.[3]

Uporaba aromatičnih snovi pa sega v daljno preteklost. Stare civilizacije kot, so Egipčani (balzamiranje mumij), Grki (razkuževanje v času epidemij) in Rimljani (industrija parfumov), so uporabljale dišeče rastline za zdravljenje telesnih in duševnih težav že tisočletja. Odkrivali so, kako goreče veje in listi nekaterih rastlin delujejo na človeka uspavalno ali pa vplivajo na čutne zaznave.[2]

Načini aplikacij[uredi | uredi kodo]

  • Topikalna: masaža, kopeli, obkladki, nega kože.
  • Inhalacija: direktna (parna inhalacija), indirektna (z izparilniki).
  • Peroralna, rektalna in vaginalna: proti infekcijam, parazitom itn.

Snovi[uredi | uredi kodo]

Snovi, ki jih uporabljamo pri aromaterapiji:

Teorija[uredi | uredi kodo]

Aromaterapija je zdravljenje ali preprečevanje bolezni z uporabo eteričnih olj. Za razlago o domnevnih učinkih sta na voljo dva osnovna mehanizma. Prvi je vpliv dišave na možgane, še posebej na limbični sistem preko vohalnega sistema. Drugi je neposredni farmakološki učinek eteričnega olja.[4] Čeprav aromaterapevti trdijo, da natančno poznajo sinergizem med telesom in eteričnimi olji, je učinkovitost aromaterapije potrebno še dokazati. Vendar pa nekatere predhodne študije kažejo pozitivne učinke.[5][6]

V angleško govorečem svetu, aromaterapevti težijo k temu, da se poudari uporaba olj pri masaži. Aromaterapijo se pogosto smatra za najboljši dopolnilni način zdravljenja, ter za najslabšo lažno znanstveno prevaro.[7]

V Evropi, zlasti v Franciji od koder izvira, je aromaterapija vključena znotraj splošne medicine. Uporaba antiseptičnih, protivirusnih, protiglivičnih in antibakterijskih lastnosti olj, pri nadzoru nad infekcijami, se poudarja pri pristopih, ki jih poznajo prebivalci severne Amerike. V Franciji so nekatera eterična olja regulirana kot zdravila na recept, ki jih predpiše zdravnik. Francoski zdravniki uporabljajo tehniko imenovano aromatogram, na podlagi katerega se odločijo, katero eterično olje bodo uporabili. Najprej zdravnik kultivira vzorec okuženega tkiva ali sekreta od pacienta. Nato rastoče kulture razdeli v petrijevke z agarjem. Vsaka petrijevka se inokulira z drugačnim eteričnim oljem, s tem določi olje, ki je najbolj aktivno proti ciljnim sevom mikroorganizma. Antiseptična aktivnost se pokaže pri vzorcu z zavrto rastjo.[8][9]

V mnogih državah so eterična olja vključena v nacionalni farmakopeji. Vendar do sedaj, aromaterapija kot znanost, še nikoli ni bila priznana kot veljavna veja medicine v Združenih državah, Rusiji, Nemčiji ali na Japonskem.

Eterična olja, eterična olja iz lesa in drugih naravnih hlapnih organskih spojin, delujejo na različne načine. Na ravni vonja aktivirajo limbični sistem in čustveni center v možganih. Če jih apliciramo na kožo (pogosto v obliki "masažnih olj", tj 1-10 % raztopina eteričnega olja v oljnem vehiklu), aktivirajo termične receptorje, ter ubijejo mikrobe in glivice. Notranja uporaba pripravkov eteričnih olj (zlasti v farmakoloških drogah; na splošno ni priporočljiva za domačo uporabo, razen za redčenje v masti, mineralnih oljih ali vodnih raztopinah; 1-5 % raztopina) lahko stimulira imunski sistem.

Izbira in nakup[uredi | uredi kodo]

Olja s standardiziranimi vsebnostmi sestavin, morajo vsebovati natančno določene količine dišav, ki se običajno pojavijo v olju. Vendar pa ni zakona, ki prepoveduje dodajanje kemikalij oljem v sintetični obliki, za izpolnjevanje meril določenih s strani FCC (Food Chemical Codex). Na primer, eterično olje limonine trave mora vsebovati do 75 % aldehidov, da ustreza smernicam FCC-ja, ni pa nujno, da prihajajo iz limonine trave, lahko jih pridobimo kemijsko.

Nerazredčena eterična olja, primerna za aromaterapijo, se označijo kot terapevtski razred, vendar v državah, kjer industrija ni zakonsko urejena, terapevtski razred temelji na industriji soglasja in ne regulative. Nekateri aromaterapevti izkoristijo te razmere, in zavajajo s trditvami o poreklu in vsebnosti olja, ki jih uporabljajo. Prav tako trdijo, da ima čistoča olja preverjena z masno spektrometrijo ali plinsko kromatografijo omejeno vrednost, ker vse kar testiranje lahko pokaže je to, da se različne kemikalije pojavljajo v olju. Veliko sestavin, ki so naravno prisotne v eteričnih oljih, izdela industrija parfumov in jih dodaja eteričnim oljem zaradi cenejše izdelave. Težko se razlikuje med sintetičnimi aditivi in naravno prisotnimi kemikalijami.

Najboljši instrument za določanje oporečnega eteričnega olja je izostren voh. Veliko ljudi lahko razlikuje med naravno in sintetično vonjavo, vendar so potrebne izkušnje.

Cena[uredi | uredi kodo]

Cena eteričnih olj varira glede na količino letnega pridelka, države izvora, kako zaželeno je olje ter od načina pridobivanja (npr. eterično olje sandalovine iz Indije je dvakrat dražje od eteričnega olja sandalovine iz Avstralije). Paziti moramo, da ne mešamo izrazov eterično olje in dišeče olje. Sintetične snovi, ki so morda videti enake in imajo tudi enak vonj kot eterično olje, vendar nimajo enakih zdravilnih lastnosti. Po navadi je cena pravega eteričnega olja visoka.

Farmakološki učinki eteričnih olj[uredi | uredi kodo]

Uporaba eteričnih olj[uredi | uredi kodo]

Olja iz zelišč

Olja iz agrumov

  • Bergamot (Citrus bergamia) je eno najpopularnejših olj v parfumeriji. Uporablja se kot učinkovit repelent. Blagodejno deluje na tegobe povezane s prebavili. Uvrščamo ga med pripravke za zdravljenje vnetij in okužb, kot so okužbe sečil, dihal, za nego ran, različnih kožnih okužb, aken, mastne in razpokane kože. Značilni vonj čaja Earl Gray prihaja iz eteričnega olja bergamota.

Olj iz začimbnic

  • Črni poper (Piper nigrum) ima ostro in pekočo aromo. Eterično olje je močno sredstvo proti bolečinam, zato se uporablja pri bolečinah v mišicah, glavobolu, za blaženje zobobola. Poživlja, krepi telo in pospešuje prekrvavitev.
Cvetovi sivke

Olja iz cvetov

  • Sivka (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis); eterično olje se uporablja kot antiseptik. Pomirja kožo, zato se uporablja pri manjših vrezninah in opeklinah. Lajša bolečine pri glavobolu, migreni, krčih v prebavilih.

Olja iz dreves in lesa

  • Evkaliptus (E. globulus, E. radiata); olje se pogosto uporablja v kombinaciji s pepermintom pri težavah z dihali- pri prehladu, kašlju, gripi. Uporablja se tudi pri težavah s sečili, saj hkrati pospešuje tudi izločanje seča.

Olja iz smol ter korenin in korenik

  • Benzojevec, benzoj, stiraks (Styrax benzoin) ima značilen sladek vonj s katerim naj bi tolažil žalostne, osamljene, potrte ljudi. V parni inhalaciji zelo pomaga pri astmi, bronhitisu in kašlju. Deluje proti napenjanju in vetrovom, odstranjuje neprijetne vonjave.

Olja iz trav, grmov in semen

S parno inhalacijo eteričnega olja čajne mirte preprečimo prehlade in gripo, če pa se te okužbe vseeno pojavijo, ublažimo simptome in pospešimo okrevanje.

Eksotična eterična olja

Uporabljamo jih predvsem v razpoloženjskih parfumih, včasih pa tudi v oljnih mešanicah za masažo in kopeli. Eksotična eterična olja se pridobivajo iz mimoze, bele narcise, hrastovega lišaja, holandske lipe, vrtne narcise. Vse vrste eksotičnih olj je potrebno uporabljati zelo previdno in v majhnih količinah. Številna med njimi so prečiščena in močno koncentrirana, zato v oljne mešanice navadno ne dajemo več kot 1-2 kapljici.

Nevarna eterična olja

Nekatera eterična olja so nevarna in jih v aromaterapijskih pripravkih zato ne smemo uporabljati. Mednje sodijo zimzelen, vinska rutica, kolmež, metlika, navadni pelin, pravi pelin, rožnati šetraj, hren, kafrovec, origano, peteršilj (semena),...

Učinkovitost[uredi | uredi kodo]

Splošno mnenje večine medicinskih strokovnjakov je, da je pomanjkanje znanstvenih dokazov o učinkih aromaterapije, ne glede na to pa imajo nakatere dišave dokazano učinkovitost na razpoloženje in relaksacijo.[33] Znanstvene raziskave o učinkih aromaterapije so omejene, čeprav so in vitro testiranjih odkrili antibakterijske in protivirusne učinke eteričnih olj. Objavljenih je bilo nekaj dvojno-slepih raziskav.[34][35] Eterična olja imajo dokazano učinkovitost v ustnih vodicah.[36] Raziskovalci na inštitutu Sloan-Kettering so ugotovili, da aromaterapija signifikantno zmanjšuje klavstrofobične napade pri pacientih, ki gredo na MRI slikanje. Nekateri učinki aromaterapije kot sta relaksacija in zbistritev misli morda izhajajo iz placebo efekta.

Skeptična literatura razlaga, da aromaterapija bolj temelji na nezanesljivih dokazih, ki so se prenašala iz roda v rod, kot pa na pravih dokazih, ki kažejo da aromaterapija lahko pozdravi bolezni. Znanstveniki in zdravstveni delavci priznavajo, da ima aromaterapija omejeno znanstveno podporo in da dosedanje študije niso bile ustrezno nadzorovane in ravno tako niso bile strokovno pregledane.

Stranke se morajo zavedati, da lahko izraz » aromaterapija« ni nujno reguliran in točno določen v vsaki državi. Danes se ta izraz ponekod uporablja za široko paleto izdelkov, ki nimajo nujno prave terapevtske uporabnosti. Nekateri proizvodi imajo oznako »aromaterapija«  preprosto zato, ker vsebujejo eterična olja.

Nekateri zagovorniki aromaterapije verjamejo, da učinek določenega olja ni posledica reakcije med snovmi v olju z našimi čutili, ampak je posledica destilacije »življenjske sile« same rastile. Ta izvleček naj bi ustvarjal ravnovesje energije v našem telesu in pospeševal celjenje , ter dobro počutje z odstranjevanjem negativnih energetskih vibracij iz našega telesa. Vendar za to razmišljanje seveda ni nobenih znanstvenih dokazov, ki bi dokazovali resnične terapevtske učinke in obstoj teh energij.

Varnost[uredi | uredi kodo]

Pri uporabi eteričnih olj obstajajo potencialni zadržki glede varnosti, saj so eterična olja močno koncentrirana in lahko povzročijo draženje kože. Zato se za topikalno uporabo večinoma uporabljajo razredčena v oljni fazi. Pri uporabi olj iz lupin citrusov, kot so limone in limete pa se lahko pojavi tudi fototoksična reakcija.[37] Prav tako veliko eteričnih olj vsebuje kemične snovi, ki povzročajo kasnejšo preobčutljivost. Nekatera olja so lahko tudi strupena za domače živali, še posebno občutljive so mačke.[38][39]

Eterična olja sivke in čajevca naj bi povzročala ginekomastijo, nenormalno rast tkiva dojk predadolescentnih fantov. Vendar to poročilo, ki navaja to potencialno vprašanje, je bilo narejeno na podlagi ugotovitve samo pri treh fantih (ni znanstven dokazano ) in dva od teh fantov naj bi imela telesno težo precej nad povprečjem za svojo starost, kar pa že samo po sebi poveča nagnjenost h ginekomastiji.[40] Specialist za področje otroških hormonov na Univerzi v Cambridgeu je trdil,«..ta olja lahko oponašajo estrogene, zato bi morali biti ljudje bolj previdni pri uporabi teh proizvodov."[41]

Ravno tako, kot ostale bioaktivne snovi, so tudi eterična olja lahko varna za splošno javnost in obenem še vedno predstavljajo nevarnost za noseče in doječe matere.

Medtem ko se nekateri zavzemajo za uporabo eteričnih olj za terapevtske namene, pa na drugi strani profesionalni aromaterapevti z licenco ne priporočajo splošne uporabe in samozdravljenje z določenimi eteričnimi olji zaradi njihove strupene narave. Nekatera zelo pogosta eterična olja, kot je olja evkaliptusa, je izredno strupeno pri uživanju že pri odmerku ene čajne žličke.[42] V nekaj primerih so tudi poročali o toksičnosti eteričnega olja žajblja in cedre, saj naj bi povzročala poškodbe jeter in celo epileptični napad.[43] Nenamerno uživanje pa se lahko zgodi, če olja ne hranite zunaj dosega otrok.

Olja, ki jih zaužijemo ali nanesemo na kožo, imajo lahko potencialno negativne interakcije s konvencionalno medicino. En primer je lokalna uporaba težkega olja metilsalicilata, kot sta Sweet Birch in Wintergreen, ki lahko povzroči krvavitev pri istočasnem jemanju antikoagulanta Varfarin.

Tabela - Temperatura uparevanja[uredi | uredi kodo]

{"wikitable sortable" |- ! Ime rastline ! Strokovno ime ! Uporaben del rastline ! Temperatura |- | Evkaliptus

|

Eucalyptus globulus

| Listi | 130 °C |- | Hmelj

|

Humulus lupulus

| Sadež | 154 °C |- | Kamilica

|

Chamomilla recutita

| Cvet | 190 °C |- | Sivka

|

Lavandula angustifolia

| Listi | 130 °C |- | Navadna melisa

|

Melissa officinalis

| Listi | 142 °C |- | Žajbelj

|

Salvia officinalis

| Listi | 190 °C |- | Vrtna materina dušica

|

Thymus vulgaris

| Zel | 190 °C |- | Konoplja

|

Cannabis sativa

| Cvet | 180 °C |}

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Poštić Slobodanka, A kot aromaterapija, Meander, 2006
  2. 2,0 2,1 Gill Farrer-Halls, Aromaterapija, Prešernova družba d.d., 2007
  3. Veronica Sibley, Aromaterapija, Učila International, 2008
  4. Prabuseenivasan, Seenivasan; Jayakumar, Manickkam; Ignacimuthu, Savarimuthu (2006). »In vitro antibacterial activity of some plant essential oils«. BMC Complementary and Alternative Medicine. 6 (39): 39. doi:10.1186/1472-6882-6-39.
  5. Kim HJ (Junij 2007). »Effect of Aromatherapy Massage on Abdominal Fat and Body Image in Post-menopausal Women«. Taehan Kanho Hakhoe Chi (v korejščini). 37 (4): 603–12. PMID 17615482.
  6. Rho KH; Han SH; Kim KS; Lee MS (december 2006). »Effects of aromatherapy massage on anxiety and self-esteem in Korean elderly women: a pilot study«. Int J Neurosci. 116 (12): 1447–55. PMID 17145679.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  7. Aromatherapy
  8. http://www.florihana.com/en/aromatogram.htm Arhivirano 2009-01-05 na Wayback Machine. The Aromatogram
  9. http://www.pranarom.co.uk/en/essential_oil/aromatogramme Arhivirano 2008-12-24 na Wayback Machine. Aromatogram
  10. Fabio A; Cermelli C; Fabio G; Nicoletti P; Quaglio P (april 2007). »Screening of the antibacterial effects of a variety of essential oils on microorganisms responsible for respiratory infections«. Phytother Res. 21 (4): 374–7. PMID 17326042.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  11. Luqman S; Dwivedi GR; Darokar MP; Kalra A; Khanuja SP. (september–oktober 2007). »Potential of rosemary oil to be used in drug-resistant infections«. Altern Ther Health Med. 13 (5): 54–9. PMID 17900043.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  12. Prabuseenivasan S; Jayakumar M; Ignacimuthu S. (30. november 2006). »In vitro antibacterial activity of some plant essential oils«. BMC Complement Altern Med. 2006 Nov 30;6:39. 6 (39). PMID 17134518.
  13. Ferrini AM; Mannoni V; Aureli P; Salvatore G; Piccirilli E; Ceddia T; Pontieri E; Sessa R; Oliva B (Julij–september 2006). »Melaleuca alternifolia essential oil possesses potent anti-staphylococcal activity extended to strains resistant to antibiotics«. Int J Immunopathol Pharmacol.;19(3):. 19 (3): 539–44. PMID 17026838.
  14. Schnitzler P; Koch C; Reichling J (Maj 2007). »Susceptibility of drug-resistant clinical herpes simplex virus type 1 strains to essential oils of ginger, thyme, hyssop, and sandalwood«. Antimicrob Agents Chemother. 51 (5): 1859–62. PMID 17353250.
  15. Schuhmacher A; Reichling J; Schnitzler P (2003). »Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped viruses herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro«. Phytomedicine. 10 (6–7): 504–10. PMID 13678235.
  16. Minami M; Kita M; Nakaya T; Yamamoto T; Kuriyama H; Imanishi J (2003). »The inhibitory effect of essential oils on herpes simplex virus type-1 replication in vitro«. Microbiol Immunol. 47 (9): 681–4. PMID 14584615.
  17. Benencia F; Courrèges MC (Maj 1999). »Antiviral activity of sandalwood oil against herpes simplex viruses-1 and -2«. Phytomedicine. 6 (2): 119–23. PMID 10374251.
  18. Allahverdiyev A; Duran N; Ozguven M; Koltas S (november 2004). »Antiviral activity of the volatile oils of Melissa officinalis L. against Herpes simplex virus type-2«. Phytomedicine. 11 (7–8): 657–61. PMID 15636181.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  19. Chaieb K; Zmantar T; Ksouri R; Hajlaoui H; Mahdouani K; Abdelly C; Bakhrouf A (september 2007). »Antioxidant properties of the essential oil of Eugenia caryophyllata and its antifungal activity against a large number of clinical Candida species«. Mycoses. 50 (5): 403–6. PMID 17714361.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  20. Pinto E; Pina-Vaz C; Salgueiro L; Gonçalves MJ; Costa-de-Oliveira S; Cavaleiro C; Palmeira A; Rodrigues A; Martinez-de-Oliveira J. (Oktober 2006). »Antifungal activity of the essential oil of Thymus pulegioides on Candida, Aspergillus and dermatophyte species«. J Med Microbiol. 55 (Pt 10): 1367–73. PMID 17005785.
  21. Nenoff P; Haustein UF; Brandt W. (1996). »Antifungal activity of the essential oil of Melaleuca alternifolia (tea tree oil) against pathogenic fungi in vitro«. Skin Pharmacol. 9 (6): 388–94. PMID 9055360.
  22. Cavaleiro, C.; Pinto, E.; Gonçalves, M.J.; Salgueiro L. (Junij 2006). »Antifungal activity of Juniperus essential oils against dermatophyte, Aspergillus and Candida strains«. J Appl Microbiol. 100 (6): 1333–8. PMID 16696681.
  23. D'Auria FD; Tecca M; Strippoli V; Salvatore G; Battinelli L; Mazzanti G. (Avgust 2005). »Antifungal activity of Lavandula angustifolia essential oil against Candida albicans yeast and mycelial form«. Med Mycol. 43 (5): 391–6. PMID 16178366.
  24. Oniga I; Pârvu AE; Toiu A; Benedec D (Januar–marec 2007). »Effects of Salvia officinalis L. extract on experimental acute inflammation«. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 111 (1): 290–4. PMID 17595884.
  25. Chaieb K; Hajlaoui H; Zmantar T; Kahla-Nakbi AB; Rouabhia M; Mahdouani K; Bakhrouf A (Junij 2007). »The chemical composition and biological activity of clove essential oil, Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review«. Phytother Res. 21 (6): 501–6. PMID 17380552.
  26. Silva J; Abebe W; Sousa SM; Duarte VG; Machado MI; Matos FJ (december 2003). »Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus«. J Ethnopharmacol. 89 (2–3): 277–83. PMID 14611892.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  27. Chao LK; Hua KF; Hsu HY; Cheng SS; Liu JY; Chang ST (7. september 2005). »Study on the antiinflammatory activity of essential oil from leaves of Cinnamomum osmophloeum«. J Agric Food Chem. 53 (18): 7274–8. PMID 16131142.
  28. Hajhashemi V; Ghannadi A; Jafarabadi H (Marec 2004). »Black cumin seed essential oil, as a potent analgesic and antiinflammatory drug«. Phytother Res. 18 (3): 195–9. PMID 15103664.
  29. Sayyah M; Saroukhani G; Peirovi A; Kamalinejad M (Avgust 2003). »Analgesic and anti-inflammatory activity of the leaf essential oil of Laurus nobilis Linn«. Phytother Res.;(7):. 17 (7): 733–6. PMID 12916069.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: dodatno ločilo (povezava)
  30. Shaw D; Annett JM; Doherty B; Leslie JC (september 2007). »Anxiolytic effects of lavender oil inhalation on open-field behaviour in rats«. Phytomedicine. 14 (9): 613–20. PMID 17482442.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  31. de Almeida RN; Motta SC; de Brito Faturi C; Catallani B; Leite JR (Februar 2004). »Anxiolytic-like effects of rose oil inhalation on the elevated plus-maze test in rats«. Pharmacol Biochem Behav. 77 (2): 361–4. PMID 14751465.
  32. Chen SW; Min L; Li WJ; Kong WX; Li JF; Zhang YJ (Oktober 2004). »The effects of angelica essential oil in three murine tests of anxiety«. Pharmacol Biochem Behav. 79 (2): 377–82. PMID 15501315.
  33. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/aromatherapy/HealthProfessional/page3 Aromatherapy and Essential Oils
  34. Ballard CG; O'Brien JT; Reichelt K; Perry EK (Julij 2002). »Aromatherapy as a safe and effective treatment for the management of agitation in severe dementia: the results of a double-blind, placebo-controlled trial with Melissa«. J Clin Psychiatry. 63 (7): 553–8. PMID 12143909.
  35. Holmes C; Hopkins V; Hensford C; MacLaughlin V; Wilkinson D; Rosenvinge H (april 2002). »Lavender oil as a treatment for agitated behaviour in severe dementia: a placebo controlled study«. Int J Geriatr Psychiatry. 17 (4): 305–8. PMID 11994882.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  36. Stoeken JE; Paraskevas S; van der Weijden GA (Julij 2007). »The long-term effect of a mouthrinse containing essential oils on dental plaque and gingivitis: a systematic review«. Periodontol. 78 (7): 1218–28. PMID 17608576.
  37. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=1312240 Hyperpigmented macules and streaks
  38. »The Lavender Cat - Cats and Essential Oil Safety«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. julija 2008. Pridobljeno 6. januarja 2009.
  39. Bischoff, K.; Guale, F. (1998). »Australian Tea Tree (Melaleuca Alternifolia) Oil Poisoning in Three Purebred Cats«. Journal of Veterinary Diagnostic Investigation. 10 (2): 208–10. doi:10.1177/104063879801000223. PMID 9576358.
  40. Henley, D. V. (2007). »Prepubertal gynecomastia linked to lavender and tea tree oils«. New England Journal of Medicine. 356 (5): 479–85. doi:10.1056/NEJMoa064725. PMID 17267908.
  41. »Oils make male breasts develop«. BBC News. 1. februar 2007. Pridobljeno 9. septembra 2007.
  42. Eucalyptus oil (PIM 031)
  43. Millet Y; Jouglard J; Steinmetz MD; Tognetti P; Joanny P; Arditti J (december 1981). »Toxicity of some essential plant oils. Clinical and experimental study«. Clin Toxicol. 18 (12): 1485–98. PMID 7333081.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)