Cerkev San Ginés, Arrecife

Cerkev San Ginés
Iglesia Matriz de San Ginés Obispo
Cerkev San Ginés se nahaja v Kanarski otoki
Cerkev San Ginés
Cerkev San Ginés
28°57′35″N 13°32′50″W / 28.95972°N 13.54722°W / 28.95972; -13.54722
KrajArrecife, Lanzarote
DržavaŠpanija
Verska skupnostRimskokatoliška
Zgodovina
Statusžupnijska cerkev
Arhitektura
Vrsta arhitekturecerkev
Slogbaročna arhitektura
Konec gradnje1665

Cerkev San Ginés, glavna župnija San Ginés Obispo je glavni tempelj mesta Arrecife, glavnega mesta otoka Lanzarote (Kanarski otoki, Španija). 13. decembra 1990 je bila zavarovana kot zgodovinski spomenik.

Zgodovina in značilnosti[uredi | uredi kodo]

Glavni oltar cerkve

Izvira iz prvega samostana v mestu, postavljenega leta 1574​,[1] kjer so častili podobo apostola sv. Petra in sliko San Ginésa de Clermonta, ki sta se po priljubljeni legendi pojavili lebdeči v Charca de San Ginés.[2]​ Leta 1798 je postala župnijska cerkev. Zgrajena je bila s kombinacijo črnega vulkanskega kamna in pobeljenih sten.

To je triladijska cerkev s stropom iz temnega lesa v slogu mudéjar ter poznobaročnimi verskimi podobami San Ginésa de Clermonta in Device rožnega venca. Obe sta sliki iz leta 1798 in iz Havane (Kuba). Za krstnim kamnom je simbolistična slika Alberta Manriqueja, ki predstavlja vir življenja.

Stolp cerkve San Ginés je navdihnil zvonik župnije Matriz de la Concepción v Santa Cruz de Tenerife. To je impresiven štirikoten stolp, postavljen leta 1842 z briljantno belo kupolo, ki dominira nad trgom in starim delom mesta.

Praznik San Ginés de Clermont (zavetnik mesta Arrecife)[3] praznujejo v mesecu avgustu. Glavni dan je 25. avgust, kjer izstopa svetnikova procesija po ulicah. Cerkev San Ginés stoji poleg znamenite Charca de San Ginés.

Obletnice[uredi | uredi kodo]

Leta 1939 je podoba zaščitnice Lanzaroteja, Device žalosti (imenovana tudi Devica vulkanov), ostala teden dni v tem templju, med 13. in 20. avgustom v zahvalo za konec španske državljanske vojne.

Med 19. in 22. decembrom 1965 je cerkev San Ginés ponovno gostila podobo Device žalosti, ki je bila ob družinski križarski vojni rožnega venca prestavljena v Arrecife iz samote v Mancha Blanca v občini Tinajo.[4] Ta dogodek je mobiliziral več kot 25.000 ljudi na ulicah mesta Arrecife.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]