Bordžgali

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Bordžgali (gruzinsko ბორჯღალი; tudi Bordžgala ali Bordžgalo; Borçgali v jeziku Lazu) je gruzijski simbol sonca in večnosti.[1][2] Bordžgali je pogosto predstavljen s sedmimi vrtečimi se krili nad drevesom življenja, ki se lahko uporabljajo za ustvarjanje različnih oblik in variacij in se lahko štejejo za glavni simbol gruzijske kulture.[3]

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Izraz Bordžgali naj bi izhajal iz megrelske besede ბარჩხალი (barchkhali), ki dobesedno pomeni 'močan sij'. Nekateri drugi učenjaki menijo, da ima drugačen izvor. V stari megrelščini bordž pomeni 'čas', gal pa 'prehod' ali 'tok'. Torej bi celoten izraz pomenil 'tok časa'.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Ta predkrščanski simbol se je široko uporabljal tako v zahodni (Kolhida) kot v vzhodni Gruziji (v gruzijski arhitekturi Dedabodzi, 'materni steber') kot del darbazija (kupole) v kulturi Kura–Araxes kot sveti simbol.[4] V srednjem veku je bil ta simbol vključen v krščansko simboliko.

Dandanes se simbol uporablja v gruzijskih osebnih izkaznicah in potnih listih, pa tudi na valuti in gruzijski ragbi zvezi. Igralci gruzijskega ragbija se imenujejo ბორჯღალოსნები (borjgalosnebi), kar pomeni 'Moški, ki nosijo Bordžgali'. Uporabljali so ga tudi na pomorski zastavi Gruzije v poznih 1990-ih in zgodnjih 2000-ih.[5] Gruzijski nacionalisti pogosto uporabljajo simbol za poudarjanje nacionalnega ponosa.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Evolving Virtual and Computational Paleontology. (2020). (n.p.): Frontiers Media SA. p.131 : "seven-rayed symbol of sun and eternity typical of Georgia"
  2. Mikaberidze, A. (2015). Historical Dictionary of Georgia. United Kingdom: Rowman & Littlefield Publishers. p.204
  3. »Georgian National Museum«.
  4. რატი იონათამიშვილი ”ბორჯღალასა და სვასტიკის გენეზისისთვის” თბ.(2006) [Rati Ionatamishvili, Genesis of the Leopard and the Swastika, Tbilisi, 2006 ]
  5. Armand du Payrat, CV(R) (2000). Album des pavillons nationaux et des marques distinctives / National flags and distinctive markings (v francoščini in angleščini). Daniel Roudaut (ill.) (8. izd.). Brest (France): S.H.O.M. (Service Hydrographique et Océanographique de la Marine). str. 238. ISBN 2-11-088247-6. 978-2-11-088247-9.Previous edition: [pie90] Format: A4 (tall) (279×210 mm)

Druga literatura[uredi | uredi kodo]

  • Symbol dictionary [1]
  • Historical Dictionary of Georgia, Alexander Mikaberidze
  • T. Wilson „The swastika, the earliest known symbol and its migrations“ Wosh. 1990
  • Transcaucasian Banknotes, Arutiun Airapetian, p. 52