Blokiranje reklam

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Blokiranje reklam je operacija, ki jo podpira večina spletnih brskalnikov z uporabo dodatnih programov oziroma razširitev. Z blokado dosežemo to, da se nam ne odpirajo več reklamna sporočila in iz spletnih strani dobesedno izginejo vsi bannerji in podobna nezaželena vsebina, ki ni nikakor povezana z vsebino strani. Posledično se strani hitreje nalagajo, ker našemu brskalniku ni potrebno več prenašati ogromnih količin nepotrebnih podatkov, kot so utripajoče slike reklam in flash animacije.

Primerjava[uredi | uredi kodo]

Stran, ki nima blokiranih reklam Stran, ki jo je počistil Adblock
24ur.com brez adblocka.png 24ur.com z adblockom.png

Blokiranje reklam v vseh aplikacijah[uredi | uredi kodo]

Filtrirni proxyi[uredi | uredi kodo]

Filtrirni proxy je aplikacija, ki se postavi med spletni strežnik, ki vam poleg vsebine pošilja tudi reklame, in vaše aplikacije, ki dostopajo do spleta. Filtrirni proxy, kot že ime pove, filtrira vse reklame in nadležna pop-up okna iz poslanih informacij tako, da do vašega brskljalnika pridejo samo še čiste strani brez reklam. Slaba lastnost filtrirnega proxya je ta, da zahteva naprednejše poznavanje delovanja računalnika in vzporedno delujočo aplikacijo poleg brskalnika, ki kot vse aplikacije zahteva svoj pomnilnik in procesorski čas, torej malce upočasnjuje delovanje računalnika.

Proxomitron[uredi | uredi kodo]

Privoxy[uredi | uredi kodo]

  • http://www.privoxy.org/
  • deluje na linuxu in Windowsih
  • zahteven za personalizacijo, ker je potrebno urejati konfiguracijske datoteke

Hosts datoteka[uredi | uredi kodo]

Hosts datoteka je datoteka brez končnice z imenom »hosts«, ki povzroči, da računalnik misli, da so reklame doma na lokalnem strežniku in ne nekje na internetu.

V hosts datoteki je besedilo v takšni obliki:

...
127.0.0.1 ad.preferences.com
127.0.0.1 ads.doubleclick.com
127.0.0.1 ads.infospace.com
127.0.0.1 ads.msn.com
...

kjer 127.0.0.1 predstavlja vaš računalnik, preostalo besedilo pa predstavlja strežnik, kjer domujejo reklamna sporočila. Ta način blokiranja je zelo enostaven, ker povzroči le to, da vaš brskalnik misli, da so reklame doma na vašem lokalnem strežniku in se zato ne povezuje na internet, da bi jih prenesel. Žal pa je tudi zelo omejen, ker blokira popolnoma cele strežnike in celotno vsebino na njih. Prav tako ne omogoča filtriranja glede na ime datoteke oziroma direktorija in zato ni učinkovit.

Lokacija hosts datoteke v Windowsih je na c:\windows\system32\drivers\etc\, lahko jo odprete z beležnico.

Več informacij

Blokiranje reklam v Firefoxu[uredi | uredi kodo]

Razširitev Adblock[uredi | uredi kodo]

Adblock je XPI razširitev namenjena Firefoxu, ki omogoči skrivanje določenih delov spletnih strani s filtriranjem vsebine glede na povezavo do le-te. Če je slika denimo na naslovu http://reklame.server.com/slika1.jpg in mi filtriramo *reklame* se ta slika ne bo prikazala, ker ima v naslovu besedico »reklame«: http://reklame.server.com/slika1.jpg.