Alferakijeva palača

Alferakijeva palača
Историко-краеведческий музей г.Таганрога (дворец Н.Д.Алфераки)
Alferakijeva palača
Zemljevid
Ustanovitev1848, 1927(kot muzej)
LokacijaUlica Frunze 41, Taganrog
Koordinate47°12′48″N 38°55′41″E / 47.21333°N 38.92806°E / 47.21333; 38.92806
Tipmuzej lokalne zgodovine
UstanoviteljNikolaj Alferak
DirektorGalina Alexandrovna Krupnitskaya (rusko Крупницкая, Галина Александровна)
ArhitektAndrej Stackenschneider

Alferakijeva palača je muzej v ruskem Taganrogu, prvotno dom premožnega trgovca Nikolaja Alferakija. Leta 1848 ga je zgradil arhitekt Andrej Stackenschneider na ulici Frunze (nekdanja Katoličheskaja) v središču Taganroga.

Stavba je okrašena s portalom s štirimi korintskimi stebri in štukaturami v neobaročnem slogu. V notranjosti je večsobno stanovanje, skupaj s prostorno glasbeno dvorano s sliko na stropu.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prvi lastniki palače so bili Nikos Alferakis, ki se je rodil v Taganrogu z družino. Mihail Ščepkin je ostal v Alferakijevi palači julija 1863. V 1870-ih, potem ko je družina Alferaki propadla, je bila palača prodana grškemu trgovcu Negroponteju. Vrt je bil prodan trgovski skupnosti. Ponovno so palačo odprli kot Trgovsko skupščino. Anton Pavlovič Čehov (kot učenec Deške gimnazije) je leta 1876 obiskoval koncerte v Trgovskem klubu, kasneje pa je palačo omenil v zgodbah Ivanček, Maska in Moje življenje.

Od februarja do aprila 1918 je bil dvorec sedež sovjetskega sveta delavcev v Taganrogu.

Kasneje med okupacijo leta 1918 je bila v palači nemška vojna bolnišnica, leta 1919 pa osebje Antona Ivanoviča Denikina.

Po vzpostavitvi sovjetske oblasti v Taganrogu so bile v stavbi nameščene različne institucije. Po letu 1927 je bil v njej Muzej za regionalne študije (leta 1898 ga je ustanovil Anton Čehov).

V času okupacije Taganroga so nemške okupacijske oblasti izropale celotno zbirko ruske umetnosti ter 339 drugih umetniških predmetov.[1][2]

Alferakova palača je bila obnovljena v letih 1991–1996 in je zdaj odprta za javnost kot Muzej za regionalne študije, čeprav je bolj znana pod imenom Palača Alferaki.

Prostorno dvorano z neverjetno akustiko občina uporablja tudi za uradne slovesnosti, zlasti vsakoletna slovesnost župana Taganroga v čast najboljšim maturantom.

Pogledi na palačo[uredi | uredi kodo]

Muzejske zbirke[uredi | uredi kodo]

Osnova muzejskih zbirk je sestavljena iz fondov, povezanih s slavnimi zgodovinskimi ali umetniškimi osebnostmi, vključno z avtentičnimi osebnimi predmeti ruskih carjev Aleksandra I. Ruskega in Petra I. Ruskega, dramatika in pesnika Nestorja Kukolnika, ustanovitelja ruske heraldike Aleksandra Lakierja, velike igralke Faine Ranevskaje, avtorja otroških knjig Ivana Vasilenka, romantičnega skladatelja Ahila Alferakija, generala Paula von Rennenkampfa in mnogih drugih.

Sklici in viri[uredi | uredi kodo]

  • Taganrogška enciklopedija (Энциклопедия Таганрога), 2. izdaja, Taganrog, 2003

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]