Ženska v črnem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ženska v črnem
RežijaJames Watkins
ProdukcijaRichard Jackson
Simon Oakes
Brian Oliver
ScenarijJane Goldman
VlogeDaniel Radcliffe
Ciarán Hinds
Janet McTeer
Liz White
GlasbaMarco Beltrami
DistribucijaMomentum Pictures
Datum izida
3.februar 2012
Dolžina
95 min.
DržavaZdruženo kraljestvoZdruženo kraljestvo
KanadaKanada
ŠvedskaŠvedska
Jezikangleščina
švedščina
Proračun$15.000.000

Ženska v črnem (izviren angleški naslov: Woman in Black) je britanska nadnaravna zgodovinska grozljivka iz leta 2012, delo režiserja Jamesa Watkinsa. Scenarij je napisal Jane Goldman. Film je že drugi filmski prikaz istoimenskega romana avtorice Susan Hill iz leta 1983, ki je bil že posnet leta 1989. V filmu igrajo Daniel RadcliffeCiarán HindsJanet McTeerSophie Stuckey, in Liz White.

Film je bil izdan v ZDA in Kanadi 3. februarja 2012, kjer je prejel predvsem pozitivne odzive. V Združenem kraljestvu je bil izdan 10. februarja 2012.

Drugi del Ženska v črnem 2: Angel smrti je bil izdan 2. januarja 2015, brez Daniela Radcliffa

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V angleški vasici Crythin Gifford, leta 1889, imajo tri deklice čajanko. Nenadoma nekaj zagledajo in obsedene skočijo v smrt skozi okno spalnice.

V času kralja Edvarda, v Londonu leta 1906, žena odvetnika Arthurja Kippsa (Daniel Radcliffe) umre med porodom.

Štiri leta kasneje je Kipps prisiljen službeno obiskati Crythin Gifford, da bi našel kakšne dokumente preminule Alice Drablow in skušal prodati njeno osamljeno hišo Eel Marsh sredi močvirja. Ko Arthur prispe ga domačini niso najbolj veseli, vendar se spoprijatelji z lokalnim posestnikom Samuelom Dailyem (Ciarán Hinds).

Naslednje jutro Arthur obišče pristojnega uradnika v vasi, g. Jeroma, ki ga preprečuje naj odide iz vasi, vendar Arthur vseeno obišče hišo v močvirju. Tam ga motijo neznani zvoki in podoba ki jo zagleda skozi okno. Ko zasliši zvoke kočije in jok otroka se odpravi pogledat, vendar ne opazi ničesar. V vasi to pove pristojnim organom, vendar ga ti odslovijo. Na postajo nato vstopita dva otroka z njuno sestro Victorio, ki je zaužila lug in umre kmalu zatem.

Tisto noč, Sam razkrije, da sta z ženo Elisabeth (Janet McTeer) izgubila svojega sina, ki je utonil. Elisabeth zaradi tega trpi za histerijo, ki zgleda kakor da fant govori skozi njo. Ko skuša Sam drugi dan odpeljati Arthurja nazaj v hišo na močvirju, ju zaustavijo domačini. Victorijin oče krivi Arthurja za smrt svoje hčerke, ker je Arthur videl ''tisto žensko'' v El Marshu.

V hiši, Arthur najde povezavo z Alice in njeno sestro Jennet Humfrye (Liz White). V njenih pismih, Jennet zanika Alicine obtožbe, da je ''duševno nesposobna'' skrbeti za svojega sina Nathaniela in zahteva da ga vidi, saj so ga Drablowovi posvojili, z njo pa prekinili vse stike. Arthur izve iz dokumentov, da je Nathaniel utonil v močvirju, potem ko je prišlo do nesreče s kočijo. Iz pisem izve, da Jennet obtožuje Alico, da je rešila le sebe, Nathanielovo truplo pa je pustila v močvirju. Posmrtni dokumenti pokažejo, da se je Jennet obesila in ni nikoli odpustila Alici. Tisto noč, Arthur sredi nevihte odide iz hiše in opazi duhove mrtvih otrok, med katerimi je tudi Victoria.

Arthur v hiši nato najde obešeno Žensko v črnem. V mestu zgori Jeromova hiša, v kateri je še vedno njegova hči. Arthur jo skuša rešiti, vendar mu to prepreči Ženska v črnem. Tudi za to smrt vaščani obtožijo Arthurja.

Na grobu svojega sina, Elisabeth pove Arthurju, da je Ženska v črnem Jennet, ki jemlje otroke drugih vaščanov, zaradi smrti svojega sina. Arthur se začne zavedati, da je njegov sin Joseph, ki tisto noč prihaja v Crythin Gifford, naslednja Jennetina žrtev. Da bi izničil prekletstvo, Arthur in Sam najdeta Nathaniovo truplo v močvirju in ga pokopljeta skupaj z Jennet, čeprav po hiši odmeva njen glas, da ne bo nikoli odpustila krivice, ki se ji je zgodila.

Misleč, da se je Jennet umirila, se Arthur sreča s svojim sinom Josephom na železniški postaji. Med poslavljanjem od Sama, Arthur opazi Žensko v črnem, ki zvabi Josepha na tir, medtem ko se približuje vlak. Ko ga Arthur skuša rešiti, ju oba povozi vlak, Sam pa z grozo opazi duhove vaških otrok in Žensko v črnem.

Ko vlak odpelje, Arthur opazi žensko v belem na tirih in jo prepozna kot svojo ženo Stello. Družina je tako združena, Ženska v črnem pa nadaljuje svoje maščevanje.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Lik Liz White ni bil nikoli objavljen kot ''Ženska v črnem'' v filmu ali med odjavno špico, kjer je predstavljena kot Jennet.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]