Ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Na koncertu 50. revije Primorska poje v Cerknem aprila 2019
Večer, posvečen pesmi 2019 v Izolskem Kulturnem domu

Ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte (ŽPZ KD Korte) je nastal marca 2008, najprej kot ženska pevska skupina, in se kot taka istega leta prvič predstavil v Kortah na proslavi ob dnevu državnosti.

Od ustanovitve se je število pevk zbora iz leta v leto povečevalo. Po prekinitvi sodelovanja s prvo zborovodkinjo Enejo Baloh je Kulturno društvo Korte v svoje vrste povabilo študentko zborovskega dirigiranja Barbaro Barać in v decembru 2018 popolnoma prenovilo svoje vrste. Danes zbor šteje 22 pevk.

Zbor se v svojem delovanju vključuje v pevske projekte, obeležuje številne krajevne prireditve in se vsako leto predstavi na reviji Primorska poje v organizaciji Zveze pevskih zborov Primorske.

Zbor je vsako leto sodeloval tudi na tradicionalnem kresovanju z občinskim praznovanjem dneva državnosti, junija 2019 pa na prvem festivalu Od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju, in na krajevnih opasilih. Čeprav nastopajo predvsem v domačem okolju, pa imajo pevke za seboj tudi nekaj gostovanj v Avstriji, Makedoniji, na Madžarskem, v Italiji in nazadnje v Srbiji jeseni 2018 v okviru kulturne izmenjave s slovensko manjšino v Novem Sadu. Ob 200. obletnici prve neprekinjeno delujoče ljudske šole v Kortah, 16. oktobra 2019, je pri Založbi Astrum izšel Venček istrskih ljudskih za ženski zbor in trio z violino, klarinetom in violončelom v priredbi skladatelja Bojana Glavine, ki ga je naročilo KD Korte ob obletnici svojega delovanja. V splet so združene ljudske »Oj mati, mam'ca« (Sveti Peter, Kaštel), »Dunjer sӘn še mlada bila« (Korte/Čedlje), »Jes ti bon kipila« (Koštabona) in »Moja mati kuha kafe« (slovenska Istra).

Poslanstvo zbora je predvsem ohranjanje slovenskega jezika in širjenje kulture s pevsko tradicijo v kraju, ki ima za seboj več kot 130-letno pevsko in godbeniško zgodovino.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Morato, Nada (2001): Stoji učilna zidana - izdano ob 180-letnici slovenske ljudske šole v izolski občini (1819- 1999) Graffit Line, (Zbirka Mandrač)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]