Črni kuštravec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Črni kuštravec

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi
Deblo: Basidiomycota
Razred: Agaricomycetes
Red: Boletales
Družina: Boletaceae
Rod: Strobilomyces
Vrsta: S. strobilaceus
Znanstveno ime
Strobilomyces strobilaceus
(Scop.) Berk. (1851)
Sinonimi
  • Boletus strobilaceus Scop. (1770)
  • Strobilomyces floccopus (Vahl) Karst. (1882)
O uporabi mikomorfopoljaPredloga:Mikomorfopolje
O uporabi mikomorfopolja
''Strobilomyces strobilaceus''
mikološke značilnosti:
 
tip himenija: pore
 

klobuk: izbočen

 

pritrditev himenija: priraščen

 

bet: z obročkom

 
 

trosni prah: črnikastorjav ali črn

 

ekologija: mikoriza

 

užitnost: užitna


Črni kuštravec (znanstveno ime Strobilomyces strobilaceus, imenovan tudi Strobilomyces floccopus) je vrsta glive iz družine cevark (Boletaceae). Značilen je za Evropo in Severno Ameriko. Za plodove so značilne zelo mehke temno sive do črne piramidaste in prekrivajoče se luske na površini klobuka.

Opis[uredi | uredi kodo]

Strobilomyces strobilaceus

Klobuk je širok med 4 in 10 cm (1,6 in 3,9 in), s konveksno obliko in viličastim, evolventnim robom. Površina klobuka je prekrita s temno sivimi do črnimi pokončnimi luskami. Bet je do 14 cm (5,5 in) dolg in 2 cm (0,8 in) debel. Ima volnato površino ter debel obroček. Pore na spodnji strani klobuka so šesterokotne, obarvane umazano belo ali sivo. Meso je debelo in sprva belo, vendar se po izpostavitvi zraku obarva rožnato in nato sivo in črno.

Podobne vrste[uredi | uredi kodo]

Strobilomyces confusus ima nekoliko manjši klobuk z manjšimi in trdimi luskami. Njegovi trosi imajo nepravilne grebene, ki spominjajo na delno mrežo. Klobuk Strobilomyces dryophilus je obarvan motno sivo-rožnato do rožnato-rjavo in proizvaja trose s popolno mrežo.

Habitat in razširjenost[uredi | uredi kodo]

Strobilomyces strobilaceus najdemo posamezno ali v skupinah v listnatih in iglastih gozdovih v nizkih gorskih verigah in alpskih območjih Evrope, Severne Amerike in Azije (Iran in Tajvan). V nižinah je manj pogosta. Goba se pojavi med avgustom in oktobrom, mladi primerki pa so užitni. Velja za gobo dobrega okusa. [1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. str. 388. ISBN 978-0-7627-3109-1.