Zaljubljeni zmaj 1

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Zaljubljeni zmaja je lutkovna pravljica, katere avtorica je Jana Stržinar.

Interpretacija pravljice[uredi | uredi kodo]

Pravljica govori o prijaznem zmaju Jan-Jon, ki se je zaljubil v čarovnico Karlino. Da bi se ji prikupil, ji je nabral najlepše rože, ki jih je našel in jo na skrivaj poljubil. Čarovnici je bilo to zelo všeč in tudi sama se je zaljubila v zmaja. Ni minilo veliko časa, ko se je čarovnica preselila k Zmaju v grad. Tam sta skupaj rajala in se veselila, medtem pa pozabila na svoje obveznosti. Tako Zmaj ni imel več na njivi krompirja in zelja za jesti, čarovnica pa je pozabila na svoje skrivne rože in nebogljenega srnjačka. Ko sta čez čas spoznala, da nimata ničesar več za jesti, sta oba postajala čedalje bolj nerazpoložena in sitna. Nato sta se začela prepirati. Zmaj, ki je prej zatrjeval, da ne bruha ognja se je tako ujezil, da je čarovnici osmodil lase in je morala zbežati. Zatekla se je v gozd in se naselila v zapuščeni hišici palčkov. Oba sta bila zelo žalostna. Zmaj je spet posadil svoja polja. Dokler je bil jezen mu je nekako šlo, a bolj ko je razmišljal, je spoznal, da je za vse sam kriv in je čarovnico vedno bolj pogrešal. Ko sta bila skupaj v gradu, se nikoli ni spomnil, da bi šel na svoja polja. Prerasel jih je plevel in če nič posadil tudi ni nič zraslo. Prišel Čarovničin rojstni dan in Zmaj ji je nabral najlepše rože in se ji opravičil. Pozabila sta na stare zamere in ostala prijatelja.

Pomembno vlogo v pravljici igra tudi muhasta čarovničina govoreča metla, ki jo opozarja in skuša obvarovati pred napakami. Pomemben citat, ko pravljica s spoznanjem doseže svoj preobrat: »Sem ti rekla, da je zmaj, zmaj in ostane zmaj! Njegova polja je prerasel plevel, ljubezen so uničili prepiri! Od pesmi in petja se ne da živeti!«

Najlepši citati:

»Vse okrog nje se ji je zdelo lepše kakor drugokrati. Pesem ptičkov bolj vesela, gozd prijaznejši, zdelo se ji je, kakor da se tudi sonce z njo smeje. Ta toplina – tako začutiš ljubezen – Karlina se je zaljubila v Zmaja."

Analiza pravljice:[uredi | uredi kodo]

Glavni motivi pravljice: motiv slepe ljubezni, jeze in užaljenosti in odpuščanja.

  • Motiv slepe ljubezni: ko zmaj in čarovnica, zaradi ljubezni pozabita na ostale stvari in se začneta zaradi teh stvari prepirati, kar pa vodi v neprijateljski razhod.
  • Motiv jeze in užaljenosti: ko noče noben izmed njiju popustiti in se opravičiti.
  • Motiv odpuščanja: ko se Zmaj končno opogumi in odnese rože Čarovnici in se ji na tak način opraviči. Oba si nato oprostita.

Glavna tema pravljice je, kako slepa je lahko zaljubljenost oz. ljubezen in kaj lahko taka slepa ljubezen naredi dvema, ki se imata rada, a ko sta zaljubljena ne vidita, kakšne neumnosti počneta. Pravljica predvsem poudari pomen prijateljstva. V zaljubljenosti je potrebno zgraditi prijateljstvo, ker edino tako se lahko razvije prava ljubezen. Samo zaljubljenost še ne predstavlja prave ljubezni. V pravljici pa se uresniči tudi tako znani pregovor, ki pravi da »ljubezen gre skozi želodec«.


Predstavitev književnih oseb:[uredi | uredi kodo]

  • Zmaj Jan-Jon : zelo netipičen zmaj, saj je zelo prijazen in nič kaj zmajevski, ne bruha ognja, razen ko je zelo jezen. Prehranjuje se samo z zeljem in krompirjem, ki ga prideluje na svojem polju. Goji tudi rože, kajti njih ima zelo rad. Čas si krajša s prepevanjem.
  • Čarovnica Karlina: simpatično grda čarovniška dama, kljukastega nosu. Leti na svoji metli, rada ima rože in živali, še posebej zapuščenega srnjačka, za katerega skrbi v gozdu.

Zaljubljeni zmaj kot lutkovna igra:[uredi | uredi kodo]

Pravljica je prva avtorska predstava, ki je prva izšla tudi v knjigi in predstavlja temelj Mavričnega gledališča, saj se je na začetku ustvarjalne poti v letih 1985−1990 največkrat izvajala. Doživela tudi tri knjižne izdaje (1988,1990, 2000), ki niso ponatisi, ampak je vsaka za sebe nova izdaja. Pravljica je bila prvič posneta v Vipavskem križu leta 1992, izšla kot videokaseta in bila tudi predvajana na TV Slovenija. Ponovno je bila posneta v studiu TV Slovenija leta 2003.

Pravljica je kot predstava še vedno aktivna.