Zahodnofrizijska pisava

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zahodnofrizijska pisava ali abeceda vsebuje od 25 do 32 znakov, odvisno od načina štetja.

Črke[uredi | uredi kodo]

Zahodnofrizijska pisava
Samoglasniki z velikimi črkami in samoglasniki z diakritičnimi znaki A Â E Ê É I/Y O Ô U Û Ú
Mali samoglasniki in samoglasniki z diakritičnimi znaki a â e ê é i/y o ô u û ú
Izgovorjava samoglasnikov ɔː əː ɛː ɔː øː/
Velike črke B C D F G H J K L M N P Q R S T V W X Z
Male črke b c d f g h j k l m n p q r s t v w x z
Izgovorjava črk beː tseː deː ɛf ɣeː haː jeː kaː ɛl ɛm ɛn peː kuː ɛr ɛs teː feː veː iks tzɛd

Abecedni vrstni red[uredi | uredi kodo]

I in Y sta v abecednem seznamu običajno med H in J. Kadar se dve besedi razlikujeta samo zato, ker ima ena I in druga Y (stikje ali stykje), je beseda z I pred besedo z Y.

IJ se v rokopisu piše kot ena črka (glej IJ (digraf)), v tisku pa se uporablja niz IJ. V abecednih seznamih najpogosteje velja, da je IJ sestavljen iz dveh črk I in J, čeprav je v slovarjih vnos IJ med X in Z, kjer pa se uporabniku sporoča, naj pobrska nazaj pod I.

Druga možnost je, da se Y in IJ redko obravnavata kot različici ene črke, ki se nahaja med X in Z, ali dveh ločenih črk, urejenih v abecedi kot X – IJ – Y – Z. Gouden Gids bv je v preteklosti uporabljal slednji sistem razvrščanja za svoj dvojezični (frizijsko/nizozemski) telefonski imenik "Nationale telefoongids".

Veliko IJ je precej redko. Kaže se samo v besedi ijsko (sladoled) in v nekaterih imenih. Velika črka C, V in Z se večinoma uporabljajo za angleške izposojenke, kot so cake, virtualna resničnost in ZIP ter lastna imena, kot so Chantal, Veldman in Zorro .

Uporaba črk C, tako velike kot male začetnice, je v glavnem omejena na digraf CH. Lastna imena in angleške izposojenke so izjeme. Tako velika kot mala črka Q in X sta omejeni na lastna imena in angleške izposojenke.

Pogosti digrafi so:

Digraf IPA Opis
CH [x] brezglasni velarni frikativ
NG [ŋ] velarni nosni
SJ [sʲ] palataliziran brezglasni alveolarni sibilant
ZJ [zʲ] palataliziran zveneč alveolarni sibilant

Diakritiki[uredi | uredi kodo]

A, E, U in O lahko spremljajo cirkumfleks ali akutni diakritični znaki, kot je prikazano v tabeli zgoraj. Naglašene črke imajo lastne glasovne vrednosti. V rokopisu so diakritični znaki precej pogosti, vendar niso obvezni pri velikih črkah. V tisku se diakritični znaki običajno ne uporabljajo za velike tiskane črke in ti samoglasniki se običajno nadomestijo z nenaglašenimi ustrezniki.

Črke z diakritičnimi znaki nimajo samostojnega položaja v abecedi. Navedeni so na istih mestih kot njihovi nenaglašeni dvojniki. Kadar se besede razlikujejo le po diakritičnih znakih na črkah, je beseda z nenaglašeno črko pred besedo s cirkumfleksom. Ta je pred besedo z ostrivcem. Od tod vrstni red: tut, tût, tút .

Lastna imena in izposojenke, ki so prvotno napisane v eni od latiničnih abeced, običajno ohranijo svoje diakritične znake, kolikor to omogoča tipkovnica pri roki. Enako velja za črke, ki niso pogoste v frizijski abecedi.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]