Pojdi na vsebino

Windows Aero

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Windows Aero je strojno pospešen grafični uporabniški vmesnik, ki se je prvič pojavil v operacijskem sistemu Windows Vista. Ime je okrajšava za Authentic, Energetic, Reflective and Open (avtentičen, energičen, odsevajoč in odprt). Aero je v sistem Windows vpeljal prenovljen videz vmesnika "Aero Glass", postavitev nekaterih elementov in oken, animacije, kot tudi slogovne spremembe jezika, uporabljanega v sistemu.

Windows Aero je bil v uporabi v sistemih Windows Vista in Windows 7. Leta 2012, z razvojem sistemov Windows 8 in Windows Server 2012, je bil Aero zamenjan z novim Microsoftovim vmesnikom "Metro".

Podobnosti z Mac OS X

[uredi | uredi kodo]

Med drugimi je Paul Thurrott, urednik časopisa Windows IT Pro Magazine, omenil veliko podobnosti med Aerom in Aqua. Po njegovem bi, če bi lahko videli izvorno kodo, bilo podobnosti z Mac OS X težko prezreti. John Rizzo je v članku eWeek napisal, »Kot je videti, je Microsoft prevzel veliko lastnosti Mac OS X, od vmesnika do delovanja programov. Celo nekatere ikone so presenetljivo podobne tistim v 'Tigru' (Mac OS X 10.4).«[1]

Primerjava z Compiz Fusion in Beryl

[uredi | uredi kodo]

Podobno, kot naj bi Microsoft prevzel veliko lastnosti Mac OS X, naj bi jih prevzel tudi iz namizij Compiz Fusion in Beryl za Linux. Govorice o tem so se pojavile že pred prvo pregledno izdajo Viste.[navedi vir] Vendar namizji Compiz Fusion in Beryl v nasprotju z Aerom ne potrebujeta tako zmogljivega računalnika (vsaj grafična kartica s 3D pospeševanjem in najmanj 32 MB grafičnega oz. 512 MB sistemskega spomina).

Zahteve

[uredi | uredi kodo]

Računalnik, ki dosega ali presega naslednje zahteve, dobi oznako Vista Premium Ready in je sposoben poganjati Windows Aero:

  • 1 GHz 32-bitni (x86) ali 64-bitni (x64) procesor
  • 1 GB sistemskega pomnilnika
  • z DirectX 9 združljiva grafična kartica z gonilnikom Windows Display Driver Model (WDDM) in najmanj 128 MB video pomnilnika
  • 40 GB trdi disk s 15 GB prostega prostora
  • pogon DVD-ROM
  • zvočni izhod in dostop do interneta

Minimalne zahteve vključujejo grafične kartice Radeon 9500 proizvajalca ATI Technologies oziroma GeForce FX proizvajalca NVIDIA.

  1. Rizzo, John (31. julij 2005). »Apple's Tiger vs. Windows Vista: Who Comes Out Ahead?«. eWeek. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. julija 2009. Pridobljeno 8. maja 2006.