Wikipedija:V živo/Desetletnica/Dnevni red

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Srečanje Wikipedistov, 24. februar 2012, Banketna dvorana ljubljanske Mestne hiše[uredi | uredi kodo]

Predlog dnevnega reda:

  1. Volitve novega predstavnika slovenske Wikipedije za stike z mediji
  2. Stanje pravil
  3. Študentski projekti - dosedanje izkušnje in kako naprej
  4. Društvo Wikimedia Slovenija - kako oživiti priprave na ustanovitev društva
  5. Povezave s sestrskimi projekti WMF (Wikivir, Wikislovar, Zbirka, Wikiverza Beta, WikiProject Slovenia(angleško)) in ostalimi (Culture.si(angleško), Geopedija, dLib, SBL, DEDI, SiGledal) - dosedanje izkušnje in kako naprej
  6. Razno


AD 1: Volitve novega predstavnika slovenske Wikipedije za stike z mediji

Predmet te točke dnevnega reda: Pred časom je bil za predstavnika wikipedistov izvoljen Romanm, ki zadnje čase to opravilo prepušča drugim. 10. obletnica SL:WP bo gotovo zbudila pozornost medijev, zato je sestanek Wikipedistov priložnost, da izvolimo novega predstavnika slovenske Wikipedije. Možni kandidat za novega predstavnika je Yerpo, ki je zadnje čase prostovoljno prevzel pobudo in to vlogo opravlja zelo korektno. Gl. npr. Wikipedija:Pod lipo/Arhiv-2012-02-05#Wikipedia Will Go Dark On January 18 To Protest SOPA And PIPA, Wikipedija:Pod lipo/Arhiv-2012-02-05#Radio Slovenija.

  • Obrazložitve in obravnava drugih predlogov za novega predstavnika slovenske Wikipedije.
  • Glasovanje. Prisotni bodisi izglasujejo sklep, da se opravi glasovanje na Wikipediji, bodisi novega predstavnika izvolijo kar na sestanku.


AD 2: Stanje pravil.

Predmet te točke dnevnega reda: že pred leti se je pojavil smiseln komentar, da bi morala pravila vsaj za silo držati vodo. Nekaj jih je bilo prirejenih iz angleškega projekta in sprejetih v zadnjih mesecih, od osnovnih manjkajo vsaj še pravila brisanja in pravila blokiranja. V delu je tudi razširitev sistema sporočilnih predlog.

  • Predlog: na sestanku sprejeti konsenz za nadaljevanje v dosedanjem stilu - ohranjanje duha angleških pravil in po potrebi prirejanje za naše specifike (predvsem poenostavljanje), ker Pod lipo ni vedno dosti interesa.
  • Možnost za dodatne komentarje.


AD 3: Študentski projekti - dosedanje izkušnje in kako naprej

Predmet te točke dnevnega reda: Zadnja leta je na SL:WP v obdobju študijskega leta, sploh v času pred izpitnim obdobjem, živahno dodajanje študentskih prispevkov. Najbolj pereči problemi študentskih wikiprojektov:

  1. Nekateri projekti nimajo svoje projektne strani.
  2. Nekateri projekti nimajo svojega koordinatorja.
  3. Študenti ne komunicirajo (dovolj) med sabo.
  4. Študentov na fakultetah ne pripravijo dovolj na urejanje spletne enciklopedije (osnovni ukazi, wikikoda ipd.), premalo časa namenijo razlikam med izdelovanjem seminarske naloge in enciklopedičnega članka.
  5. Posledično študenti ne upoštevajo niti osnovnih navodil wikioblikovanja.
  6. Študentje vsebino svojih gesel prepišejo iz knjig ali naredijo copy/paste s spletnih strani (ampak pri tem niso edini, žal lahko najdejo zglede tudi v drugih wikipedičnih člankih, ki niso nastali v okviru wikiprojektov - kršenje avtorskih pravic je skratka širši problem).
  7. Velik problem je slikovni material, ki je neustrezen, naložen pod napačnimi licencami in pomeni kršitev avtorskih pravic.

Predlog je, da se na sestanek povabi nekatere mentorje študentskih projektov (M. Mravlja, M. M. Blažić, M. Hladnik, A. Bjelčevič), da predstavijo svoje videnje wikiprojektov.

  • Razprava.


AD 4: Društvo Wikimedia Slovenija - kako oživiti priprave na ustanovitev društva

Predmet te točke dnevnega reda: Gl. Wikipedija:Društvo. Predlog za to točko dnevnega reda je, da se sestavi delovno skupino, ki bo obudila začetne aktivnosti in stvar premaknila naprej (trenutno je glavna prioriteta registracija društva na Upravni enoti Ljubljana).

  • Razprava.


AD 5. Povezave s sestrskimi projekti Fundacije Wikimedia (Wikivir, Wikislovar, Zbirka, Wikiverza Beta, WikiProject Slovenia(angleško)) in ostalimi (Culture.si(angleško), Geopedija, dLib, SBL, DEDI, SiGledal) - dosedanje izkušnje in kako naprej

Predmet te točke dnevnega reda: Bi se morala SL:WP še bolj povezovati s sorodnimi vsebinami? So kakšne težave takega povezovanja? Bi bilo treba ustreznost povezav bolje definirati (npr. kam vse lahko vstavimo link do neke zemljepisne točke na Geopediji, v katerih primerih v wikipedično geslo sodi galerija slik, ali med zunanje povezave gesla o nekem avtorju sodi povezava na referat o njem na Wikiverzi?). So trenutne smernice s tega področja zadovoljive ali potrebujemo natančnejše opredelitve?

  • Predlog je, da se na sestanek povabi predstavnike projektov, še zlasti tiste, ki so že navezali stik z Wikipedisti, kot npr. en:User:Zocky s projekta Culture.si.
  • Razprava.


AD 6: Razno

Tekoče stvari, recimo Wikipedija:Glasovanja/Klemen Kocjancic - drugič in še nerešeno vprašanje, kaj storiti z boti in administratorji, ki so nedejavni že več kot šest mesecev?

  • Razprava.