Wikipedija:Pomoč za predstavnostne vsebine (MIDI)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Datoteke MIDI sprožijo zvok na sintetizatorju.

Datoteke MIDI

V zvoku, ki ga proizvede datoteka formata MIDI, so lahko, odvisno od naprave za predvajanje, precejšnje razlike. Tradicionalno vsebujejo datoteke MIDI le navodila za predvajanje zvoka na sintetizatorju. Na osebnem računalniku se gre za pogosto vzorčene zvoke, predvajane z računalnikovo zvočno kartico.

Pri predvajanju datotek MIDI se lahko pojavijo naslednje težave:

  • Z novejšo različico standarda MIDI zakodirane datoteke se lahko, kadar vaša naprava te različice ne podpira, tolmačijo napačno.
  • Nekateri proizvajalci strojne opreme so izdelali lastniške končnice, ki jih vsi predvajalniki MIDI ne prepozznajo. Takih za strojno opremo specifičnig končnic se je treba pri nalaganju datotek v Wikipedijo izogibati.
  • Naprava, na katerem predvajate datoteko, mora imeti za predvajanje datotek MIDI ustrezno programsko in strojno opremo. Marsikateri digitalni predvajalnik zvoka prepoznava MP3 in večino drugih standardnih zvočnih formatov, ne pa tudi datotek MIDI.

Na razpolago je prosto programje za prikaz vsebine večine sodobnih vrst datotek MIDI v formatu notnega zapisa in/ali formatu za sekvencer, npr. Rosegarden in Lilypond.

Če vaša zvočna kartica ne podpira MIDI, lahko te datoteke predvajate ali pretvorite v druge zvočne formate s programom TiMidity.