Wikipedija:Društvo/Odgovor upr.enote

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Na mojo e pošto sem dobil od upravne enote naslednji odgovor:

Spoštovani,

v zvezi z vašim vprašanjem vam pošiljamo naslednji odgovor:

1. Po novem Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o društvih (Ur.l.RS, št. 58/2009) ima lahko ime društva tudi dodatno sestavino, ki društvo podrobneje označuje.

1. člen

V Zakonu o društvih (Uradni list RS, št. 61/06) se v prvem odstavku 10. člena drugi stavek prvega odstavka spremeni tako, da se glasi: »Če ima društvo sedež na območju, kjer živita narodni skupnosti, je ime društva v obeh uradnih jezikih.«. V drugem odstavku se drugi stavek spremeni tako, da se glasi: »V imenu društva mora biti označba, ki nakazuje na dejavnost društva.«. Zadnji stavek se črta. Doda se nov tretji odstavek, ki se glasi: »(3) Ime društva ima lahko tudi dodatno sestavino, ki društvo podrobneje označuje. Za dodatno sestavino imena ne velja določba prvega odstavka tega člena, ki se nanaša na uporabo jezika, če: – je v slovenščini ali jeziku narodne skupnosti; – gre za ime ali del imena mednarodne zveze društev, katere član je društvo, oziroma tujega društva, ki je ustanovitelj podružnice tujega društva v Republiki Sloveniji; – gre za osebno ime osebe iz petega odstavka tega člena; – gre za tuje besede, ki označujejo dejavnost društva, pa slovenski jezik zanje nima ustreznega izraza; – gre za domišljijsko poimenovanje, ali – gre za mrtvi jezik.«.

Ime društva lahko torej vsebuje tujo besedo zgolj kot dodatno sestavino, v osnovi pa mora ime vsebovati naziv društvo, združenje ali klub, ter imeti označbo, ki nakazuje na dejavnost društva. 'Wikimedia plus ime države' je torej lahko dodatna sestavina v imenu društva.

Več dodatnih informacij pridobite na spletni strani…http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=153&sid=200.


2. Zakon nikjer ne omenja državljanstva kot pogoja za članstvo v društvu, razen za zakonitega zastopnika društva, ki mora imeti v primeru, da je tuj državljan, stalno oziroma začasno prebivališče v Sloveniji. Člani društva so torej lahko tudi tuji državljani.

3. Predhodni pregled osnutka statuta na upravni enoti ni možen. Upravna enota je pristojna za ustanovitev, registracijo društva in registracijo sprememb ter prenehanje delovanja in izbris društva.


Vlogo za registracijo društva lahko podate osebno, prek pooblaščenca, lahko tudi pisno po pošti ali pa z digitalnim spletnim potrdilom (SIGEN-CA, SIGOV-CA, AC-NLB, Poštar-CA ali HALCOM-CA) preko spletnega portala e-uprava na naslovuhttp://e-uprava.gov.si/e-uprava/drzavljani.euprava.

Na prej omenjeni spletni strani http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=153&sid=200 je navedena potrebna dokumentacija k vlogi in tudi povezava do obrazca.


Sprejemna okenca glavne pisarne Upravne enote Ljubljana na Tobačni ulici 5, kjer lahko osebno oddate vlogo, ima uradne ure v pon., tor., čet. od 8h do 18h, sre. do 19h, pet. do 14h, ter vsako prvo soboto v mesecu od 8h do 12h.


Lep pozdrav,

Branka Vujasin, svetovalka za pomoč strankam Upravna enota Ljubljana, Sektor za upravne notranje zadeve Tobačna ulica 5 SI-1000 Ljubljana Tel: +386 1 306 30 43 Fax: +386 1 306 32 02


Moje ime je Janez Novak, Ljubljana, Polje cesta VI / 18.

Sem vodja inciativnega odbora za ustanovitev društva, ki bo podpiralo širjenje prosto dostopnega znanja in predvsem projektov fundacije Wikimedia. Wikimedia je neprofitna organizacija s sedežem v ZDA in podpira (finančno, organizacijsko, ...) vrsto projektov, ki omogočajo prost dostop do znanja. Ti projekti so (med drugim) Wikipedia, Wikiknjige, Wikivir, Wikinavedek, Wikizbirka, ...

Sedaj smo v fazi, da smo začeli pisati osnutek statuta in zbiramo informativne prijave za ustanovne člane. Pri tem se nam je postavilo nekaj vprašanj.

1.) Ime društva. Zakon o društvih zahteva ime v slovenščini. Podobna društva kot je naše obstajajo že v 22 državah in vsa imajo ime Wikimedia + <ime države>. Ali nam bo uspelo registrirati ime društva Wikimedia Slovenija?

2.) Kako je z članstvom tujih državljanov v slovenskih društvih. Na naši Wikipediji sodeluje nakaj tujcev in pokazali so interes za sodelovanje.

3.) Ker smo vsi amaterji in neuki v pisanju pravilnikov bi želeli pred ustanovnim občnim zborom dati usnutek statuta preveriti na upravno enoto, tako da zaradi kakšne malenkosti nebi bilo potrebno ponavljati ustanovnega občnega zbora. Ali je to možno? Ali bi bilo potrebno plačati kašno takso? Trenutno smo še popolnoma brez sredstev.

Za odgovore se Vam lepo zahvaljujem, če bi bilo potrebno lahko tudi pridem na razgovor v Tobačno tovarno.

Pozdrav!


Janez Novak Ljubljana