Wikibesedilo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Wikibesedilo je splošno uporabljen v Wikipediji

Wikibesedilo ali wiki markup je označevalni jezik, ki se uporablja za pisanje strani na wiki spletnih staneh kot je Wikipedija. Njegov osnovni namen je, da se s pomočjo wiki programske opreme pretvori v HTML.

Za ta jezik ni splošno sprejetega standarda. Sintaksa, struktura, ključne besede in tako dalje so odvisne od wiki programske opreme, ki se uporablja na določenem spletišču. Npr., vsi jeziki Wikibesedila imajo preprost način za hiperpovezovanje na druge strani znotraj spletišča, ampak obstaja več različnih dogovor o sintaksi teh povezav. Veliko wikijev, še posebno tisti zgodnejši, uporabljajo CamelCase za označevanje besed, ki morajo biti avtomatsko povezane. V MediaWiki je ta dogovor nadomeščen z označevalcem [[…]], ki ga Wikipedija imenuje "free links".[1]

Različno Wiki programje lahko znotraj wikibesedila podpira različno množico HTML elementov. V nekaterih primerih lahko posamezne wiki strani skonfigurirajo dovoljene HTML elemente. MediaWiki podpira večino splošnih HTML označevalcev.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Wikipedia:Free links". Wikipedia, the Free Encyclopedia. Pridobljeno dne 2008-08-08. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]