Vodne lutke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Predstava vodnega lutkovnega gledališča Thăng Long v Hanoju

Vodne lutke (vietnamsko Múa rối nước) je tradicija, ki sega v 11. stoletje, ko izvira iz vasi na območju delte Rdeče reke v severnem Vietnamu. Današnje vietnamske vodne lutke so edinstvena variacija starodavne azijske lutkovne tradicije.

Lutke so izdelane iz lesa in nato lakirane. Predstave izvajajo v bazenu v vodi do pasu. Velika bambusova palica podpira lutko pod vodo in jo lutkarji, ki so običajno skriti za zaslonom, uporabljajo za nadzor. Tako se zdi, da se lutke premikajo nad vodo. Ko bi riževa polja poplavila, bi vaščani zabavali drug drugega s to obliko lutkovne igre.

Izvedba[uredi | uredi kodo]

Predstavo spremlja orkester s tradicionalno glasbo in pesmijo
Ples vodnih vil
Vodna lutkovna predstava, 2018
Predstava vodnega lutkovnega gledališča v Hanoju v Vietnamu. Na koncu predstave so se predstavili igralci.

Sodobna vodna lutka se izvaja v vodnem bazenu velikosti 4 kvadratne metre, vodna površina pa je oder. Predstave se danes odvijajo na enem od treh prizorišč – na tradicionalnih ribnikih v vaseh, kjer so postavili oder, na prenosnih rezervoarjih, zgrajenih za potujoče izvajalce ali v specializirani stavbi, kjer je bil zgrajen oder ob bazenu.[1]

Do 8 lutkarjev stoji za zaslonom iz razcepljenega bambusa, okrašenim tako, da spominja na pročelje templja, in upravlja lutke z uporabo dolgih bambusovih palic in vrvičnega mehanizma, skritega pod vodno gladino. Lutke so izrezljane iz lesa in pogosto tehtajo do 15 kg.

Riž, glavna sestavina vietnamske prehrane, se običajno goji na riževih poljih. Prvotni festivali vodnih lutk so dobesedno potekali znotraj riževega polja, na vrhu pa je bila zgrajena pagoda, ki je skrivala lutkarje, ki stojijo v vodi do pasu. Voda deluje kot oder za lutke in kot simbolna povezava z žetvijo riža. Prav tako skrije lutkovne strune in gibe lutkarja, izboljša glasbeno in vokalno akustiko ter poskrbi za svetleč svetlobni učinek.[2]

Tradicionalni vietnamski orkester poskrbi za glasbeno spremljavo v ozadju. Instrumenti vključujejo vokale, bobne, lesene zvonce, činele, rogove, đàn bầu (monoakord), gonge in bambusove piščali. Jasne in preproste note bambusove flavte lahko spremljajo kraljevo osebo, medtem ko lahko bobni in činele glasno naznanijo vstop zmaja, ki bruha ogenj.[3]

Pevci chèo (oblika opere, ki izvira iz severnega Vietnama) pojejo pesmi, ki pripovedujejo zgodbo, ki jo igrajo lutke. Glasbeniki in lutke med predstavo sodelujejo; glasbeniki lahko zavpijejo besedo opozorila lutki v nevarnosti ali besedo spodbude lutki v stiski.

Lutke vstopajo z obeh strani odra ali pa se pojavljajo iz mračnih globin vode.

Reflektorji in pisane zastave krasijo oder in ustvarjajo praznično vzdušje.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Tematika skečev je podeželska in se močno nanaša na vietnamsko folkloro. Pripoveduje o vsakdanjem življenju na vietnamskem podeželju in vietnamskih ljudskih pravljicah, ki jih stari starši pripovedujejo svojim vnukom. Poudarjene so zgodbe o žetvi, ribolovu in festivalih.

Legende in nacionalna zgodovina so pripovedovane tudi skozi kratke skeče. Številni skeči, zlasti tisti, ki vključujejo zgodbe o vsakdanjem življenju, imajo pogosto humoren pridih.

Tễu[uredi | uredi kodo]

Chú Tễu (chú v vietnamščini pomeni stric, moški, deček ali gospod) je ponavljajoč se in najbolj opazen lik v vodnem lutkarstvu.[4] Tễu pomeni »smeh« v stari vietnamščini.[5] Je norček, ki duhovito komentira politično in družbeno realnost, še posebej korupcijo uradnikov.[6] Njegov videz nasmejanega fanta, ki pogosto nosi le preprost ovratnik, ki ga včasih spremlja preprost odprt telovnik.[7]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Eckersley. M.(ed.) 2009. Drama from the Rim: Asian Pacific Drama Book. Drama Victoria. Melbourne. 2009. (p44)
  2. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. novembra 2022. Pridobljeno 29. novembra 2022.
  3. »The long cultural strings of Water Puppetry«. VietNamNet. 14. avgust 2003. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. decembra 2008. Pridobljeno 23. januarja 2009.
  4. Revolinski, Kevin (6. junij 2012). »Vietnamese Puppetry: Just Add Water«.
  5. Giang, Tuấn. »Chống quan tham sân khấu Sẽ phải "nghỉ hưu" theo chế độ hiện hành«. Pridobljeno 27. maja 2016.
  6. Giang, Tuấn. »Chống quan tham sân khấu Sẽ phải "nghỉ hưu" theo chế độ hiện hành«. Pridobljeno 27. maja 2016.
  7. Revolinski, Kevin (6. junij 2012). »Vietnamese Puppetry: Just Add Water«.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Nguyễn, Huy Hồng (2006). Vietnamese Traditional Water Puppetry. Hanoi: Thế Giới Publishers. str. 79.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]