Vdor v Sony PlayStation Network

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Vdor v Sony PlayStation Network se je zgodil med 17. in 19. Aprilom 2011, v katerem so bili izpostavljeni osebni podatki približno 77 milijonov ljudi. Sony je 20. Aprila izklopil PlayStation Network. Popravilo je trajalo 23 dni. Uporabniki, ki so uporabljali PlayStation 3 in PlayStation Portable niso imeli dostopa do omrežja PlayStation Network. [1]

SONY[uredi | uredi kodo]

Sony je podjetje ustanovljeno 7. maja 1946, sedež podjetja je na Japonskem. Glavni izdelki, ki jih podjetje proizvaja oz. ponuja so: mobilne komunikacije, igre in omrežne storitve, slikovni produkti in rešitve, domača zabava in zvok, polprevodniki, komponente, slike, glasba, finančne storitve. Število zaposlenih je 125.300 (od 31. marca 2016). [2]

PlayStation[uredi | uredi kodo]

Priznan kot vodilni v svetu v interaktivni in digitalni zabave, Sony Interactive Entertainment (SIE) je odgovoren za znamko in družino izdelkov PlayStation. PlayStation je podal inovativne izdelke na trgu od začetka prvega PlayStation na Japonskem leta 1994. Družina PlayStation izdelkov in storitev vključuje PlayStation 4, PlayStation VR, PlayStation Store, PlayStation zdaj in PlayStation Vue. SIE nadzira tudi Worldwide Studios, ki je odgovoren za razvoj ekskluzivnih, vrhunskih iger za PlayStation. S sedežem v San Mateo v Kaliforniji je SIE hčerinsko podjetje Sony Corporation, v njegovi stoodstotni lasti, in ima regionalni sedež v Londonu in Tokiu.

PlayStation Network [3] in [4][uredi | uredi kodo]

PlayStation Network (PSN) je spletno igralništvo in platforma za distribucijo medijskih vsebin ter storitev. Ustanovljeno je bilo že leta 2000 ampak Sony ni zagotavljal celovite podpore, podporo so zagotavljale tretje osebe za vsako igro posebej. Pet let kasneje se je Sony odločil da bo platformo izboljšal in ponudil enotno spletno storitev imenovano "PlayStation Network Platform". Leta 2010 je Sony dodal v PSN PlayStation Plus ki pa je plačljiv in ponuja dostop do popustov pri nakupu v PlayStation Store, zgodnji dostop do prijajajočih iger, dostop do ekskluzivnih vsebin in do brezplačnih iger. PlayStation Network (PSN) je digitalni medij, ki ga ponuja Sony Interactive Entertainment. PSN je začel delovati novembra 2006.

Potek vdora v Sony PSN [5][uredi | uredi kodo]

Napad se je zgodil 17. in 19. Aprilom 2011, v katerem so bili izpostavljeni osebni podatki približno 77 milijonov ljudi. Sony je 20. Aprila izklopil PlayStation Network. Sony je 4. maja potrdil da so hekerji dobili dostop do računov in osebnih podatkov od več milijonov uporabnikov. Popravilo je trajalo 23 dni. 20. Aprila je Sony na svojem blogu zaapisal, da sistem ne deluje ker potekajo vzdrževalna dela, uporabniki PlayStation 3 so ob poskusu prijave dobili sporočilo, da na omrežju potekajo vzdrževalna dela. Pozneje so sporočili, da je prišlo do zunanjega vdora. 20. aprila je Sony po celem svetu ustavil delovanje PlayStation Network. Družbo je navedla, da so bili stroški izpada 171 milijonov $.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Quinn, Ben; Arthur, Charles (2011-04-26). "PlayStation Network hackers access data of 77 million users". The Guardian (angleščina). ISSN 0261-3077. Pridobljeno dne 2017-02-02.
  2. "Sony Global - Business Overview of Sony Group". www.sony.net (angleščina). Pridobljeno dne 2017-02-02.
  3. "Learn more about the PlayStation Network (PSN) and how to use it". Lifewire. Pridobljeno dne 2017-02-02.
  4. "PlayStation Network". Wikipedia (angleščina). 2017-01-25.
  5. "Chronology of the attack on Sony's PlayStation Network". VentureBeat. Pridobljeno dne 2017-02-02.