Vafelj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Vaflji so pecivo iz sladkega ali slanega žvrkljanega testa, podobnega tistemu, ki se uporablja za peko debelejših palačink, po videzu pa so nekaj posebnega. Največkrat se pečejo v posebnih modelih, ki jim dajejo različne oblike, tudi pravokotnikov ali srčkov, za vse vaflje pa je značilna rešetkasta površina. Pečejo jih povsod po svetu, najbolj pogosto pa v Belgiji, Franciji in v ZDA.

Testo[uredi | uredi kodo]

Sladko žvrkljano testo je preprosto testo za palačinke in vaflje, narejeno iz gladke bele pšenične moke, mleka, jajc in malo masla, z dodatkom vanilijevega sladkorja in ščepca soli. Uporablja se ga tudi za pripravo vseh različic palačink s sladkimi namazi, nadevi ali oblogami, ter za pripravo nekaterih drugih sladic. Povsem gladko testo mora počivati dve uri.

Zgodovina vafljev[uredi | uredi kodo]

Zgodovina vafljev, kot jih poznamo danes, se začenja v srednjem veku. Nekoč so jih pekli s pomočjo železnih klešč, ki so imeli zanimive reliefne vzorce. Na podeželju so bili pogosta, vsakdanja sladica, testo zanje pa je bilo narejeno zgolj iz pšenične moke in mleka.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Beseda waffle je najverjetneje francoskega izvora, prvič se vaflji omenjajo v 13. stoletju, recept zanje pa je ohranjen iz konca 14. stoletja.

Drugi vafelj izdelki[uredi | uredi kodo]

Med druge izdelke iz sladkega žvrkljanega testa uvršamo: