V osemdesetih dneh okoli sveta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Potovanje okoli sveta v 80 dneh je pustolovski roman Julesa Verna. Je tudi ena izmed njegovih bolj znanih knjig.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Uvod[uredi | uredi kodo]

Urejen angleški gospod, ki slovi po točnosti in predvidljivosti, s svojimi prijatelji iz kluba sklene stavo da lahko prepotuje svet v 80 dneh.

Jedro[uredi | uredi kodo]

Odšla sta (s svojim služabnikom iz Francije) proti vzhodu Indiji. Začne ga loviti tudi policist saj misli, da je ropar in da potuje le, da bi zabrisal sled. V Indiji tudi reši mlado damo, ki so jo hoteli usmrtiti na obredu. Skupaj z damo se odpravijo (medtem pa jim cel čas sledi policist) naprej, proti Ameriki, kjer imajo tudi probleme z domorodci (Indijanci) saj napadejo vlak, pozneje težave z železnico...Potem se po velikih problemih vrnejo v Anglijo, kjer policist končno dobi dovoljenje za aretacijo in ga aretira.

Zaključek[uredi | uredi kodo]

Policist ugotovi, da so tatu že zdavnaj ujeli ter tako izpusti gospoda. Ko pride do kluba ugotovi, da zamuja za en dan. Pošlje služabnika k duhovniku, da bi najavil poroko z gospo ampak takrat ugotovi, da še niso zamudili roka saj so potovali proti zahodu in tako privarčevali en dan. Gredo v klub in zmagajo stavo. Z gospo pa se poročita.