V/STOL

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
RAF Harrier GR9 na RIAT 2008
MV-22 Osprey na pristanku na ladjo

V/STOL je akronim za vertical and/or short take-off and landing. V/STOL je način pri katerem zrakoplov vzleti in pristane vertikalno ali pa na kratki stezi. VTOL je podkategorija V/STOL le, da ni potrebna vzletna steza, ampak samo dovolj velik prostor za vertikalen vzlet in pristanek. Po navadi morajo V/STOL zrakoplovi imeti možnost lebdenja. Za helikopterje se ne uporablja oznaka V/STOL ali pa VTOL, tudi če imajo te sposobnosti. Večina V/STOL zrakoplovov so bili eksperimenti ali pa povsem nedelujoči. Primeri letal, ki so dosegli serijski proizvodnjo so Harrier, Jak-38 inV-22 Osprey.

Vzlet s pomočjo kratke steze s t. i. skakalnico (ski jump) precej zmanjša potrebno moč za vzlet, v primerjavi vertikalnim vzletom. Npr. Harrier ne more vzleteti vertikalno polno naložen, zato bo uporabil kratko stezo, če je na voljo. Večinoma se uporablja STOVL in CTOL, če je na voljo steza.

V/STOL so razvili, da bi lahko hitri reaktivci operirali na kratkih stezah ali pa letalonosilkah, kjer so prej operirali samo helikopterji. Prednost je, da lahko letalo vzleti bliže sovražniku.

Sodobno V/STOL letalo je F-35B, ki naj bi vstopil v uporabo leta 2016.[1]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]