Uporabnik:Tina Campa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mali morski ježek in mala morska deklica
AvtorBarbara Hanuš
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Žanrslikanica
ZaložnikDZS
Datum izida
1998
Št. strani30
ISBN86-341-2057-0
COBISS78696192

Mali morski ježek in mala morska deklica[uredi | uredi kodo]

Mali morski ježek in mala morska deklica je slovenska slikanica pisateljice Barbare Hanuš. Slikanica je izšla leta 1998 pri Založbi DZS.

Povzetek[uredi | uredi kodo]

Zgodba pripoveduje o morskemu ježku, ki osamljen živi v Malem zalivu in zelo hrepeni po prijateljih. Ko se nekega dne žalosten pogovarja z osličem ta pravi, da obstaja zaliv v katerem živi veliko morskih ježkov, zato hobotnica poišče morsko deklico, ki je vsemogočna. Ta nato morskega ježka odnese v zaliv po imenu Modrin. Tam ježek spozna veliko prijateljev. V zalivu, kjer sedaj živi morski ježek so se pogosto kopali otroci. Nekega dne je deček Jan zbodel ob ježka in njegovi sestrici Ani se je ježek zasmilil, zato ga je odnesla domov. Tam je živel do pomladi, nato pa sta ga Jan in Ana spustila nazaj v morje. Nekega dne so v Modrin prihrumeli stroji, saj so v zalivu želeli zgraditi kopališče. Otroke so pregnali z obale in začeli kopati jamo. Vendar pa je morska deklica vsako noč to jamo zalila z morjem, tako da delavci niso več mogli nadaljevati gradnje. V zaliv je prinesla najlepše školjke in kamne, Modrin pa je tako ostal dom številnim morskih živalim.

Analiza[uredi | uredi kodo]

V slikanici je predstavljena zgodba o osamljenosti in prijateljstvu.


Na koncu zgodbe zasledimo temo ekologije in uničevanja morskega ekosistema z gradnjo novih objektov. V zgodbi nastopajo tako živali kot ljudje. Na eni strani je prikazana ljubezen med živalmi in ljudmi, na drugi strani pa je razvidno, kako nekateri ljudje nimajo posluha za morska bitja in na vsak način hočejo uveljaviti svojo moč, da bi dosegli kar želijo. Tako kot v večini slikanic, na koncu zmagajo dobri literarni liki, v tem primeru živali.

Literarni liki[uredi | uredi kodo]

Glavna literarna lika sta morski ježek, ki živi osamljen v Malem zalivu, nato zaživi novo boljše življenje v Modrinu in mala morska deklica, ki pomaga morskemu ježku pri selitvi v Modrin in zaliv reši pred gradbeno katastrofo.

Stranski liki pa so oslič, hobotnica ter Jan in Ana, ki vzameta morskega ježka domov.

Dogajalni čas in prostor[uredi | uredi kodo]

Dogajalni čas je večinoma sodobnost, zgodba se začne zgodaj zjutraj.

Dogajalni prostor je Mali zaliv, Modrin ter Janov in Anin dom.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Barbara Hanuš, Mali morski ježek in mala morska deklica, DZS, Ljubljana, 1998 (COBISS)

[[Kategorija:slikanica]] [[Kategorija:Knjige leta 1998]] [[Kategorija:Dela Barbare Hanuš]] [[Kategorija:Slovenska mladinska književnost]]