Upwelling

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Upwelling

Upwelling je proces, v katerem se globoke, hladne plasti morske vode dvigajo na površino.[1] Pri tem hladna voda, bogata s hranili, spodrine tople površinske sloje, ki potonejo. Glavni vzroki pojava so vetrovi, ki pihajo iz kopnega proti morju ali vzdolž obale, Coriolisova sila in Ekmanovo strižno gibanje vode. Ti vplivajo na gladino in odrivajo zgornje, tople plasti vode, kar spodbudi vertikalno kroženje vode in pri tem dvigovanje hladnih plasti vode na površje. Obraten proces, ko veter, ki piha proti obali, potiska zgornje sloje vode ob kopno in povzroči, da topli sloji tonejo, se imenuje »downwelling«.

Obalna območja pogostega pojava upwellinga (rdeče)

Upwelling se pojavlja ob obalah oceanov, kakor tudi na odprtem morju. Območja, znana po pojavu, so bogata ribolovna območja.

»Upwelling« pomembno vpliva na stanje morskega okolja,[2] zato je uvrščen med fizikalno-kemijske lastnosti morskega okolja, ki so podrobno določene s Sklepom Evropske Komisije o merilih in metodoloških standardih na področju dobrega okoljskega stanja morskih voda.[3]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Ameriška nacionalna oceanografska in atmosferska agencija,NOAA [1]
  2. Okvirna direktiva o morski strategiji [2]
  3. Sklep Komisije o merilih in metodoloških standardih na področju dobrega okoljskega stanja morskih voda[3]