Uporabnik:Yerpo/peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Piknik na robu ceste  
AvtorArkadij in Boris Strugacki
Naslov izvirnikaПикник на обочине
PrevajalciDrago Bajt
DržavaSovjetska zveza
Jezikruščina
Datum izida1972
Datum izida v
slovenskem jeziku
1983
Žanrznanstvenofantastični roman
Vrsta medijatisk
Št. strani193 (izdaja v slovenščini)
Klasifikacija
COBISS ID681758

Piknik na robu ceste (rusko Пикник на обочине, Piknik na obočine) je kratek znanstvenofantastični roman ruskih pisateljev Arkadija in Borisa Strugackega, ki je prvič izšel po delih leta 1972 v reviji Avrora. Gre za po mnenju mnogih kritikov najpomembnejši roman teh avtorjev.

Po

Slovenski prevod Draga Bajta je izšel leta 1983 pri založbi Prešernova družba. Po knjigi se ohlapno zgledujeta film Stalker ruskega režiserja Andreja Tarkovskega iz leta 1979 in prvoosebna strelska videoigra S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (2007). Scenarij za film Stalker sta prav tako napisala brata Strugacki. Na osnovi skice prvega scenarija je kasneje nastal tudi kratek roman Stroj želja (Машина желаний), ki se precej razlikuje tako od končne verzije filma kot tudi od Piknika na robu ceste.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Dogajanje se odvija 20 let po skrivnostnem dogodku, znanem samo kot »Obisk«, ki je trajal približno pol dneva in za seboj pustil 6 območij na Zemlji, ki so dobile ime »Cone«. Splošno uveljavljeno mnenje je, da je šlo za obisk nemeljskih bitij, saj so za njimi v Conah ostali številni predmeti in drugi ostanki z lastnostmi, ki daleč presegajo človeško tehnologijo oz. nasprotujejo znanim zakonom narave. Med ostanki so na primer gravitacijske zgoščine, ki sploščijo vse, kar se znajde nad njimi, luže neznane tekočine, ki spremeni v enako snov vse, kar pade vanje, predmete, ki delujejo kot neomejen vir energije ipd. Samih bitij ni videl nihče.

Zgodba je postavljena v izmišljeno mesto Harmont, ki je zraslo ob eni od Con. Glavni junak je Redrick Schuhart z vzdevkom Red, ki se preživlja kot stalker (dobesedno zalezovalec oz. lovec). Stalkerji so ljudje, ki ponoči nelegalno hodijo v Cono in nabirajo različne predmete ter jih tihotapijo ven za prodajo različnim posameznikom ali organizacijam.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Moore, John (1999). "Vagabond Desire: Aliens, Alienation and Human Regeneration in Arkady and Boris Strugatsky's Roadside Picnic and Andrey Tarkovsky's Stalker". V Cartmell, Deborah; Hunter, I.Q.; Kaye, Heidi; Whelehan, Imelda (ur.). Alien Identities: Exploring Differences in Film and Fiction. London: Pluto Press. ISBN 0-7453-1405-8.CS1 vzdrževanje: Večkratna imena: editors list (link)