Uporabnik:Veryboringuser/Navidezno zasebno omrežje (1)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pregled povezanosti preko VPN

Navideno zasebno omrežje (VPN) je razširitev zasebnega omrežja na področje javnega omrežja. Uporabnikom omogoča pošiljanje in prejemanje podatkov preko deljenega oziroma javnega omrežja, toda še vedno so neposredno povezani z zasebnim omrežjem. Za aplikacije, ki se izvajajo v VPN, je zato funkcionalnosti, varnosti in upravljanje zasebnega omrežja zelo koristna.

Navidezna zasebna omrežja omogočajo uslužbencem, da med delom zunaj pisarne varno dostopajo do službenega intraneta. Uporabljajo se za varno povezovanje geografsko ločenih pisarn določene organizacije. Tako se ustvari kohezivno omrežje. Posamezni uporabniki Interneta lahko z VPN varno opravljajo transakcije, se izogibajo geo-omejitvam in cenzuri ali pa se povezujejo na proxy strežnike z namenom varstva osebne identitete in lokacije. Vendar pa nekatere spletne strani blokirajo dostop do znanih VPN-jev, da bi preprečile izogibanje njihovih geo-omejitev.

Omrežja VPN, ki ga je ustvaril o virtualni point-to-point povezave z uporabo namenskih povezav, virtualni tunelski protokolov, ali prometa šifriranje. Omrežja VPN, ki so na voljo iz javnega Interneta, lahko zagotovijo nekatere prednosti wide area network (WAN). Iz uporabniškega vidika, vire, ki so na voljo v zasebnem omrežju, lahko dostopate na daljavo.


[[Kategorija:Internetna zasebnost]] [[Kategorija:Omrežna arhitektura]]