Uporabnik:Robimaselj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
                                     MAGNEZIJEV PRAH
     Najprej nekaj osnovnih podatkov o magneziju, iz katerega pridobivamo magnezijev prah. Kemijski simbol Mg, atomska masa 24,305 g/mol, gostota pri 20"c 1,74 g/cm3, tališče 648,8"c, vrelišče 1107"c. Pri gorenju magnezija s kisikom ali zrakom pa nastane Mg0 magnezijev oksid (prah), bele barve, ki pa ima drugačne kemijske lasnosti kot magnezij. Občutno večje ima vrelišče 3600"c, atomsko maso 40,3044 g/mol in tališče 2800"c. Pri gorenju mora biti vsota naboja enaka nič, to pomeni, da se mora z enim magnezijevim ionom povezati en oksidni ion, zato je formula magnezijevega oksida Mg0.  
                        Mg2+ + 02- = Mg0
     Primer pridobivanja magnezijevega prahu:

Kos magnezijevega traku prižgemo s plinskim gorilnikom. Goreč magnezijev trak držimo nad keramično ploščo. Magnezij gori z blesčečo svetlobo nastane bel prah. Gorenje magnezija je snovna in energijska sprememba. Snovna zato, ker nastane magnezijev oksid (bel prah). Energijski pa zato, ker se sproščata svetloba in toplota.

Magnezijev prah se uporablja tako v zdravstvu, kot v letalski in avtomobilski industriji. Vendar pa moramo biti pri uporabi in skladiščenju, zelo previdni, saj je zelo vnetljiv. Poznani so primeri ko so hoteli, pogasiti goreči magnezijev prah z vodo, kar pa je povzročilo explozijo. Magnezijev prah je potrebno gasiti z "D" prahom, ki ga počasi nanašamo nad ogenj, da se ne premeša z magnezijevim prahom, ker bi v tem primeru zgorel. Za gašenje v obratih, kjer uporabljajo magnezijev prah, se nameščajo gasilni aparati na "D" prah, s posebnimi ustniki v obliki ročke od tuša. Prah skozi ustnik teče zelo počasi in ga je moč dobesedno nalagati na goreči prah.

Navodila za skladiščenje gorljivih materialov so tudi v Uradnem listu R.S,št.124/2008 z dne 30.12.2008. Za delo z magnezijevim prahom moramo imeti zaščitna sredstva kot so: zaščita dihal, zaščitna obleka in rokavice. Prostor kjer se pridobiva magnezijev prah mora biti doro zračen in mora ustrezati vsem varstvenim predpisom.