Pojdi na vsebino

Uporabnik:Mitja i/ZX Spectrum Next

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Sinclair ZX Spectrum Next je sodoben 8-bitni hišni računalnik, kompatibilen z ZX Spectrumom, vendar ima tudi izboljšane zmogljivosti.[1] [2] Kot je dejal član projekta Jim Bagley, naj bi bil privlačen za ljubitelje retro računalništva in "spodbudil novo generacijo programerjev". [3]

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

ZX Spectrum Next je nastal leta 2010 v Braziliji kot različica klona TK95 Spectrum. Zasnova temelji na Altera DE1 FPGA, ki deluje kot originalni procesor ZX Spectruma: Z80.

Leta 2016 sta Victor Trucco in Fabio Belavenuto naredila matično ploščo "TBBlue", imenovano po imenih ustvarjalcev in barve matične plošče.

S pomočjo Henriqueja Olifiersa sta želela izvoziti TBBlue v Združeno kraljestvo, prvotni dom ZX Spectruma, ki je v Braziliji doživel zmeren uspeh.[4]

Next je bil kot poseben izdelek prvič najavljen leta 2016, potem ko je sodelovanje potrdil industrijski oblikovalec prvotnega ZX Spectruma Rick Dickinson. Januarja 2017 se je na platformi Kickstarter začela prošnja za sredstva z začetnim ciljem 250.000 funtov. [5]

Osnovna matična plošča je bila dostavljena podpornikom že decembra 2017.

Po nekaj zamudah pri načrtovanju in proizvodnji so marca leta 2020 podpornikom dostavili prvo serijo sestavljenih računalnikov.

Modeli

[uredi | uredi kodo]

Izdelani so bili štirje modeli:

 • ZX Spectrum Next plošča za razvijalce (osnovni model z 1024 kb pomnilnika, ki se lahko z majhnimi prilagoditvami prilega originalnemu ohišju za ZX Spectrum. Za naslednje tri modele je bila osnovna plošča nekoliko spremenjena.)
 • ZX Spectrum Next z 1024 kb pomnilnika (768 kb prostega),
 • ZX Spectrum Next Plus vsebuje osnovni Next z dodano uro in Wi-Fi,
 • ZX Spectrum Next Accelerated z Raspberry Pi Zero in vsem, kar vključuje model Plus. [6]

Možno je dodati še 2x 512 kb pomnilnika in notranji zvočnik. Uro, Wi-Fi in Pi Zero, se lahko preprosto namesti v osnovni model.

Sprejem

[uredi | uredi kodo]

Next je v strokovnem tisku prejel ugodne kritike. Lucy Hattersley je v uradni reviji Raspberry Pi "MagPi" imenovala Next kot "izjemno lep komplet", pri čemer je poudarila, da je "dobro oblikovan in dobro sestavljen: avtentičen do izvirnika in s tehnologijo, ki prikliče preteklost, medtem ko ostane funkcionalna in relevantna tudi v sedanjosti«. [7]

V reviji "PC Pro" je kolumnist Gareth Halfacree Next označil za "nedvomno impresivnega", ob tem pa opozoril, da tiskani priročnik nima indeksa in da nekatere funkcije "niso čisto pripravljene". [8]

Kloni

[uredi | uredi kodo]

Kloni ZX Spectrum Next vključujejo:

 • ZXDOS + (plošča) / gomaDOS + (plošča z ohišjem) [9]
 • ZX Next / TBBlue klon

Vizualno oblikovanje

[uredi | uredi kodo]

Ohišje za Next je oblikoval[10] pokojni Rick Dickinson, ki je oblikoval tudi originalni 48K Spectrum, a je med razvojem tipkovnice računalnika žal preminul. [11]

Programska oprema

[uredi | uredi kodo]

Vso staro programsko staro opremo za ZX Spectrum lahko zaženete tudi na Next, nekatera zahtevajo izhod VGA (zaradi določenih časovnih zamikov), za nekatere pa morate izbrati ustrezno "osebnost". Na voljo je več kot 60 ekskluzivnih iger, aplikacij in demo programov za Next. [12] Nekaj naslovov (Baggers In Space, Warhawk in Tyvarian) je bilo na voljo prek Nextove uradne trgovine. [13] Mnogi so bili prodani kot fizične izdaje v škatlah DVD ali PS Vita s programsko opremo na SD kartici. Pustolovska igra Curse of Rabenstein Stefana Vogta / Puddle je bila prodana kot Collector's Edition.

Reference

[uredi | uredi kodo]
 1. Bush, Steve (28. april 2017). »ZX Spectrum rides again, with Z80 and optional Raspberry Pi Zero«. Electronics Weekly.
 2. Beschizza, Rob (30. april 2017). »ZX Spectrum Next is an advanced version of the original 8-bit monster machine«. BoingBoing.
 3. Crooks, David (december 2019). »ZX Spectrum Next Raspberry Pi project showcase«. MagPi Magazine.{{navedi novice}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
 4. Carroll, Martyn (15. januar 2020). »Introducting the ZX Spectrum Next«. Retro Gamer (UK).
 5. »Celebrate the Sinclair ZX Spectrum's 35th anniversary with… yet another retro console«. Metro (UK). 24. april 2017.
 6. Ridden, Paul (24. april 2017). »Home computing classic reborn as ZX Spectrum Next«. New Atlas.
 7. Hattersley, Lucy (april 2020). »ZX Spectrum Next Accelerated review«. MagPi Magazine.{{navedi novice}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
 8. Halfacree, Gareth (Julij 2020). »ZX Spectrum Next«. PC Pro Magazine (UK). Št. 309. str. 48–50.
 9. https://www.antoniovillena.es/store/product/gomados/
 10. https://www.flickr.com/photos/9574086@N02/albums/72157685519763101
 11. Halfacree, Gareth (26. april 2018). »Industrial designer Rick Dickinson passes away«. Bit-Tech.Net.
 12. »ZX SPECTRUM NEXT GAMES«. Pridobljeno 28. julija 2020.
 13. »RUSTY PIXELS GAME PRE-ORDER IS LIVE!«. Pridobljeno 28. julija 2020.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]