Uporabnik:Kotnik76

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

EKSPLOZIJA DIMNIH PLINOV[uredi | uredi kodo]

Eksplozija dimnih plinov ali tudi 'Backdraft' (v angleščini) je vžig eksplozija koncentriranih dimnih plinov. Če pride v zaprtem prostoru do požara, ki zaradi pomanjkanja kisika kmalu ugasne (vmesna faza tlenje), nastanejo zaradi pirolize še vnetljivi plini in hlapi. S počasnim hlajenjem prostora, ti plini izgubijo prostornino, ustvarja se podtlak. To vodi do impresivnega efekta ko začne dim pri pragovih vrat in režah prehajati "dihati" iz prostora kjer gori v drugi prostor in čez kratek čas ga sesa nazaj. Ko se vrata odprejo pride do vdora svežega zraka od zunaj zaradi podtlaka in zmes postane vnetljiva. Če je še vedno prisoten vir vžiga (žerjavica, itd) eksplodira zmes pod temi pogoji z uničujočimi posledicami. Nastali podtlak in močna eksplozija so jasne razlike od "normalnega" vžiga dimnih plinov Rollover (v angleščini) ali pa tako imenovanega požarnega preskoka Flashover (v angleščini).

LASTNOSTI VŽIGA DIMNIH PLINOV[uredi | uredi kodo]

V eksploziji dimnih plinov, se razvije po oskrbi s kisikom plameni valj s hitrostjo do 20 m / s in s temperaturo 2000-2500 ° C. Tako visokim temperaturam ni dorasla niti dobra zaščitna obleka narejena iz Nomexa. Najenostavnejša zaščita pred eksplozijo dimnih plinov je, da se uležemo na tla, kjer je precej nižja temperatura. Iz tega razloga je potrebno vrata vedno odpirat iz zaklona.

Nevarnost pri predhodni fazi eksplozije dimnih plinov je, da se tleči ogenj v prostoru ne da videti, slišati ali kakor koli opaziti, kar pogosto privede do smrtnih primerov.


LITERATURA IN FILM[uredi | uredi kodo]

Svetopisemska zgodba v knjigi Daniel o treh mladih moških v ognjeni peči (okoli 600 pred Kris.) Vključuje verjetno prvi literarni opis eksplozije dimnih plinov (Dan 3,22 EU).

Eksplozija dimnih plinov je bila tudi osnova za film Backdraft - Moški, ki gredo skozi ogenj S Kurtom Russellom in Robertom De Nirom.

Glej tudi [uredi]

Flashover Portal:Gasilec.net

Zunanje povezave [uredi] Backdraft (slike in video) Animacija eksplozije dimnih plinov Več slik o eksploziji dimnih plinov in izkušnje