Uporabnik:Delorto

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Begunje pri Cerknici.... ... kraj klenih in preprostih ljudi leži štiri kilometre severovzhodno od Cerknice in znanega Cerkniškega jezera. Na severu ga obdajajo begunjske Zalake (909m) in Špička (955m), na zahodu stojita Črvivnik in Kemlak, na jugu Slivnica (1114m), na vzhodni strani pa se Begunje s planote spuščajo v dolino, po kateri teče potok in se izliva v Cerkniško jezero. Begunje so dva kilometra dolga obcestna vas s klasičnim središčem slovenske vasi (šola, cerkev s pokopališčem in župniščem, krajevna skupnost, nekdanja gostilna in park s simbolom slovenstva - lipo.

Begunje in okoliške vasi Selšček, Topol, Bezuljak, Kožljek in Dobec ležijo na planoti, ki se imenuje Menišija, prebivalci pa Meniševci, nekdanji podložniki kartuzijanskega samostana v Bistri pri Borovnici.

Še dandanes velja prepričanje, da so Begunje dobile ime po prebivalcih okoliških vasi, ki so zaradi turških vpadov pribežali v utrjeni tabor, ki je bil okoli cerkve Sv.Jerneja, vendar temu ni tako. V listinah že pred turškim obdobjem se omenja ime vasi kot Vegaun, Vegonj. Iz kasnejših listin se lahko poučimo, da ime vasi izhaja iz besede gonje, gonj-narečno guonje, kar pomeni poti, po katerih so vodili živino na pašo. Iz tega je nastala beseda Vegonje in kasneje, ko so vsevprek radi spreminjali črke na začetku besed v b, napr.Varaga-Baraga, Valant-Balant, Wochein-Bohinj, so Vegonje postale Begunje.

Od pomembnejših stvari naj omenim zidavo prve šole l.1858 , cerkev, ki se omenja v listinah leta 1320 kot podružnico župnije Cerknica. Obe stavbi sta sedaj prenovljeni, šola je celo zamenjala lokacijo, in zgledno služita svojemu namenu. Poleg teh objektov velja omeniti še dve gostilni, teniško igrišče in podjetje Jera-mix. Imamo tudiv zelo aktivno dramsko skupino, klub ljubiteljev Tomosovih motorjev, gasilce, turistično društvo Menišija in še marsikaj zanimivega.

Kdor bi rad še kaj več izvedel, pa naj nas le obišče!

Izjavljam, pod kazensko moralno odgovornostjo, da sem avtor besedila jaz, seveda najdete pa ga lahko tudi na : http://www.begunje.net in http://www.stojan.g-server.com/ , ki je moja osebna stran. Zato prosim, da se članka ne briše !!