Uporabniški pogovor:Marting1234

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

HERMES TRISMEGISTUS

Hermes Trismegistus, Tris Hḗrōs, ("trikratni ali trojni heroj"), Thrice Great (trikrat super), naj bi bil stari egiptovski teolog, filozof in pisec, ki naj bi deloval okoli drugega stoletja pred Kristusom. Zgodovinsko se mu pripisujejo pomembna dela in velik vpliv, a za njegovo življenje ni trdnih dokazov. Zgodovinsko zaznamo dve teoriji njegovega življenja. Prva je, da je resnično živel in deloval, druga pa je, da je bil nekakšna duhovna vez med različnimi obdobji in različnimi religijami.

Življenje

Hermes Trismegistus je po nekaterih predstavitvah kombinacije grškega bogu Hermesa in egiptovskega boga Thotha. Hermes in Thoth sta bila bogovi pisanja in magije v svojih kulturah. Hermes, grški bog interpretativnega komuniciranja, je bil skupaj s Thothom, egiptovskim bogom modrosti, postala sta pokrovitelj astrologije in alkemije. Poročilo o tem, kako je Hermes Trismegistus dobil oziroma prejel naziv "Thrice Great"(trikrat super), izhaja iz Smaragdne tablete( Emerald tablet) o Hermesu Trismegistusu, v katerem je navedel, da Trismegistus pozna tri dele modrosti celotnega vesolja. Tri dele modrosti so alkimija, astrologija in teurgija. Trismegistus je po pomembnosti na področju alkemije in astrologije podoben rimskemu bogu Merkurju. Mnogi pisatelji iz poznejših obdobjih, med njimi Lactantius, Ciprian of Carthage, Augustine, Marsilio Ficino, Giovanni Pico della Mirandola, Giordano Bruno, Campanella, Sir Thomas Browne in Ralph Waldo Emerson, so menili, da je Hermes Trismegistus modri poganski prerok, ki je napovedal prihod krščanstva oziroma prihod Kristusa. Kot božanski vir modrosti je Hermesu Trismegistu pripisal več deset tisoč zelo cenjenih spisov, ki so bili znani kot Ogromne antike. Aleksandrija je bila pod vtisom štirinajst svetih spisov Hermesovega pisanja, ki so podrobno opisovala usposabljanje in delovanje egiptovskih duhovnikov. Je domnevni avtor Hermetičnega korpusa. Hermetični korpus so serije svetih egipčansko-grških besedil modrosti iz 2. stoletja po Kristusu. Zato jih težko pripisijemo njemu, ker naj bi on živel v 2. stoletju pred Kristusom. Izgubljene so bile na latinskem zahodu, a je preživel v vzhodni bizantinskih knjižnicah. Njihovo ponovno odkrivanje in prevajanje v latinščino v poznih petnajstem stoletju s strani Marsilio Ficino in italijanskega renesančnega sodišča Cosimo de Medici je doprineslo k razvoju renesančne misli in kulture. Hermetični korpus je temelj na katerih temelji hermetizem. Besedila so večinoma predstavljeni kot dialogi, v katerih učitelj, splošno opredeljen kot Hermes Trismegistus ("trikrat največji Hermes"), razsvetljuje učenca. Besedila razpravljajo o božanskem, kozmosu, uma in naravi. Hermetizem je religiozna, filozofska in ezoterična tradicija, ki temelji predvsem na pisanjih, pripisanih Hermes Trismegistus.

Hermetična pisanja

Asclepius in Corpus Hermeticum sta najpomembnejši deli obdobja Hermetice, ki so pripisane Hermesu Trismegistusu in sta se ohranile do danes. V času renesanse je veljalo načelo, da je bil Hermes Trismegistus sodobnik Mojzesa. Vendar pa je po Casaubonovem nastopu na podlagi Hermetičnih spisih so ugotovili, da mu Hermetični spisi težko pripadajo, ker so nastali okoli 2. stoletja po Kristusom on sam pa je živel v 2. stoletju pred Kristusom. Zaradi takega sklepanja naj bi celoten renesančni hermetizem propadel.

Reki

Kar je zgoraj je tudi spodaj in kar je spodaj je tudi zgoraj, tako se lahko ohrani čudež enosti. Vse je iz enosti.

Kar je bilo,še bo in kar še bo, je že bilo.

Resnica ni laž, obstaja tudi absolutna resnica

Božanski bo dal snovi tisto,kar je na nebu in na Zemlji eno.Okultno zlato mističnemu dejanju.Telo duh duša so vsemogočni.

Hermetična oživitev

V srednjem veku in renesanse je Hermetica uživala velik prestiž in bila priljubljena med alkemisti. "Hermetična tradicija" se zato nanaša na alkimije, magije, astrologijo in sorodne teme. Besedila so običajno razdeljena v dve kategoriji: filozofska in tehnična hermetika. Prvi se ukvarja predvsem s filozofijo, slednji s praktično magijo, napitki in alkimijem. Čarovni čarovni za zaščito predmetov, na primer, so izvor izraza "hermetično zaprt".

Viri

Hermeticizem internet. 28.12.2017. Dostopno na spletnem mestu: https://en.wikipedia.org/wiki/Hermeticism

Hermes Trismegistus internet. 29.12. 2017. Dostopno na spletnem mestu: https://en.wikipedia.org/wiki/Hermes_Trismegistus

Hermes Trismegistus internet. 28.12.2017. Dostopno na spletnem mestu: http://www.publishwall.si/abram1b2/post/247293/hermes-trismegistos-ali-je-sploh-bil

Hermes Trismegistus internet. 29.12.2017. Dostopno na spletnem mestu: http://www.gnosis.org/library/hermet.htm

Marsilio Ficino internet. 28.12.2017. Dostopno na spletnem mestu: http://www.iep.utm.edu/ficino/

Alkemija internet. 28.12.2017. Dostopno na spletnem mestu: http://historyofalchemy.com/list-of-alchemists/hermes-trismegistus/

Friederich Wilhelm Joseph Schelling internet. 28. 11. 2017. Dostopno na naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Wilhelm_Joseph_Schelling.

Louvre [online]. 2009. Wikipedia, the free encyclopedia. [Citirano 2. avg. 2009; 09:14]. Dostopno na spletnem naslovu: <http://sl.wikipedia.org/wiki/Louvre>.