Uporabniški pogovor:Bonaventura~slwiki

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Čemu ste brisali vsebino na članku o klerofašizmu? --Ferdi 04:02, 26 februar 2006 (CET)

Najprej se moram res opravičiti, ker nisem spremembe takoj utemeljil.

Sedaj pa - na kratko: Iz seznama klerofašističnih režimov sem Horthyevega in Petainovega umaknil, ker - kolikor sem z njima seznanjen - vanj ravno ne sodita.

Pri klerofašizmu gre nasploh za zelo nejasen pojem, ki se je največkrat uporabljal kot zmerjavka, še zlasti s strani komunistov.

Če pa klerofašizem že sprejmemo kot oznako za eno izmed oblik državne ureditve in/ali politične usmeritve ter si pri njegovem definiranju za začetek pomagamo s kriteriji, podanimi v Wikipedijinem članku, je dokaj jasno, da takšna opredelitev na noben način ne ustreza Horthyevemu oziroma Petainovemu režimu.

Horthyev režim je bil sicer avtoritaren, a s fašizmom ni imel veliko skupnega. Takšne oznake je bil deležen kvečjemu s strani komunistov, saj je bil utemeljen na protikomunizmu in varovanju starega reda - izšel je namreč iz zmage madžarskih kontrarevolucionarnih sil nad Madžarsko republiko svetov (1919). Zanj je bil značilen tudi močan nacionalizem, kar pa ni dovolj, da bi ga okarakterizirali za fašističnega. Poleg tega bi tu težko govorili o kakšni esencialni povezavi med Cerkvijo in oblastjo.

Petainov režim, bi morebiti lahko označili za fašističnega, čeprav se mi zdi, da mu manjkajo nekatere temeljne lastnosti fašistične ureditve (npr. korporativizem). Vseeno pa ne vem, zakaj bi mu lahko pripisovali klerofašizem. Cerkev tu namreč sploh ni imela pomembnejšega vpliva.

Vaš uporabniški račun bo preimenovan[uredi kodo]

09:18, 20. marec 2015 (CET)

Renamed[uredi kodo]

13:15, 19. april 2015 (CEST)