Pojdi na vsebino

Uncharted 2

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Uncharted 2: Among Thieves
RazvijalciNaughty Dog
ZaložnikiSony Computer Entertainment
Režiser
Oblikovalci
Programerji
 • Pål-Kristian Engstad
 • Travis McIntosh
 • Dan Liebgold
Animator
Pisci
SkladateljGreg Edmonson
SerijaUncharted
Okolje
Datum izida
13. oktober 2009
 • PlayStation 3
  • NA: 13. oktober 2009
  • AU: 15. oktober 2009
  • EU: 16. oktober 2009
  PlayStation 4
  • PAL: 7. oktober 2015
  • NA: 9. oktober 2015
  • UK: 9. oktober 2015
Zvrstakcijska avantura, platformer
Igralski načinienoigralski, spletni večigralski, spletni sodelovaln

Uncharted 2: Among Thieves je akcijsko-pustolovska video igra za igralno konzolo PlayStation 3, ustvarjeno v studiu Naughty Dog, ki je izšla v založbi Sony Computer Entertainment.[1] Je nadaljevanje Uncharted: Drake's Fortune in je bila javnosti prvič prikazana 1. decembra 2008.[2] Javno je bila prvič razglašena v januarski izdaji 2009 Game Informer-ja, izšla pa je oktobra 2009.[3][4] Igra je bila kritično in komercialno uspešna, na Metacritic celo razglašena kot kritično najboljša igra leta 2009.[5] Isto leto je pridobila naslov igra leta "Game of the Year" pod IGN, Eurogamer, Game Informer, Joystiq, Kotaku, Giant Bomb, Academy of Interactive Arts & Sciences|AIAS, X-Play, Game Developers Choice Awards in Spike Video Game Awards za igro leta 2009.[6] Nadaljevanje in tretji del serije, Uncharted 3: Drake's Deception, je izšel 11. novembra 2011.

Igralnost[uredi | uredi kodo]

Uncharted 2 je akcijsko avanturska igra ter platformer, igra se v tretji osebi, kjer igralec prevzame vlogo junaka oziroma anti-junaka pod imenom "Nathan Drake". Drake je fizično zmožen in da pride do cilja lahko celo pleza in skače na oz. s sten, skal, in ozkih terenov. Drake lahko sabo nosi dve orožji – eno vrsto pištole in eno vrsto puške – ter omejeno količino granat. Lahko pobere orožja in jih tako avtomatsko zamenja s trenutno opremljenim orožjem, lahko pa tudi pobere municijo in orožja od nasprotnikov. Igralec lahko ukaže Drak-u, da se skrije, z uporabo "Cover system" in tako uporabi metode skrivanja ali napada z vsemi možnimi sredstvi, vključno z "fizičnim napadom". Igralec se lahko tudi odloči napasti, ustreliti, kriti ali skočiti med tekom ali hojo. Če sovražniki Drake-a ne zaznajo, potem se lahko igralec odloči izogniti kontaktu ali jih eliminirati po tihem z eno smrtonosno potezo, kot recimo zadaviti, udariti v vrat ali zriniti/zvleči čez rob prepada ali zgradbe.[7] Če vse nasprotnike eliminiraš po tiho, potem se izogneš njihovim okrepitvam. Nekatera področja zahtevajo, da rešiš uganke z uporabo Drake-ve "Beležke", ki ti da namige k reševanju ugank. Če kljub "Beležki" igralec ne zna rešiti uganko, se po določenem času pojavi dodaten namig, ki dalje pomaga v obliki "smerokaza".

Skozi igro je skritih 100 zakladov in še en poseben zaklad, ki se pojavijo zunaj namenjene smeri, ter po navadi namigujejo, da si zašel v napačno smer. Pojavi se tudi poseben "relic", točno takšen kot v Uncharted: Drake's Fortune. Zbiranje teh zakladov, skupaj s posebnimi dosežki v igri, pripomore k medaljam, ki dajo igralcu denar, ki se lahko uporabi za "nadgradnje" v multiplayerju, ali za posebne dodatke kot konceptne slike, posnetki o izdelovanju, in kode "cheats" za uporabo v igri. Če imaš na PlayStation 3 skranjene datoteke igre Uncharted: Drake's Fortune se igralcu automatsko nakaže 100 000 $ denarja znotraj igre "Uncharted 2".

Večigralski način (Multiplayer)[uredi | uredi kodo]

Uncharted 2 ima oboje "tekmovalni"(competitive, co-op) in "kooperativi"(Cooperative) večigralski multiplayer. V co-op multiplayer-ju igrač vključno s še enim ali dvema dodatnima igralcama, preko spleta, igraš kot ali Drake, Sully, Alena ali Cloe, in si delešen v raznolikih situacijah, s poudarkom na skupinsko delo.[8] Igralci lahko priskočijo drug drugemu v pomoč, če so "ranjeni" ali "onesposobljeni".[8]Kooperativi multiplayer je možen kot "Adventure","Survival" ali "Treasure hunt".

Tekmovalni multiplayer omogoča maksimum deset igralcev, po pet v vsaki skupini, da se pomeri v šestih različnih igrah: "Deathmatch", "Plunder", "Elimination", "Turf War", "King of the Hill" in "Chain Reaction".[9]V "Deathmatch" se dve ekipi petih, pomerijo v bitki za največ pbojev. "Plunder" je podobo tradicionalni igri "capture the flag" in zahteva, da vsaka ekipa skuša pridobiti zaklad, ki se pojavi na naključnem osrednjem delo mape, in tnato ta zaklad ekipa skuša prinesti v svojo bazo. Igralci, ki nosijo zaklad so upočasnjeni, vendar lahko še vedno z eno roko uporabljajo pištolo, ali vršejo oz. podajo zaklad k soigralcu.[9] V "Elimination" se igralci skušajo ubiti, vendar se igralec ki je ubit ne pojavi do konca runde, ekipa, ki prva zgubi vse igralce je poražena. V "Elimination" je cilj zmagati vsaj 2 izmed treh rund. "Chain Reaction" je igra kjer mora vsaka ekipa zavzeti vse teritorije, vendar jih more zavzeti v določenem vrstnem redu od 1 do 5, od svoje baze do nasprotnikove. V "King of the Hill" ekipa rabi zavreti po en teritorij na enkrat, teritirij morejo za kratek čas branit, medte, ko nasprotna ekipa shuša enako. "Gold Rush" je kooperativna igra kjer 2 do 3 igralci skupaj poskušajo čim prej prinnesti zaklad do baze, vendar jim to želijo preprečiti neskončni vali računalniško vodenih nasprotnikov. Ko prineseš en zaklad do skrinje je runda končana in se začne naslednja runda, ki je težja od prejšne. Igralci skušajo preživeti čim več rund pred računalniško vodenimi nasprotniki, vseh rund je 10, igralci imajo 3 poskuse. "Survival" je druga kooperativna igra, kjer 2 do 3 igralci sodelujejo z vsemi sredstvi, da bi preživeli čim več rund, igralci imajo 3 poskuse, vseh rund je 10. "Siege" je dodatna kooperativna igra kjer vsako rundo dva do trije igralci skušajo obraniti teritorij pred računalniško vodenimi nasprotniki, igralci imajo 3 poskuse, vseh rund je 10.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Pripoved se začne z besedami Marka Pola: »Nisem povedal polovice tistega, česar sem videl, saj sem vedel, da mi ne bodo verjeli.« Zgodba se vrti okrog pogubne vrnitve Marka Pola domov, po 20 letih na dvoru mongolskega vladarja Kublaj Kana. Od tam se je leta 1292 odpravil s štirinajstimi ladjami in preko 600 potniki, ko pa je leto in pol kasneje prispel do Perzije, mu je ostala le še ena ladja z osemnajstimi potniki. Marko Polo ni nikoli razkril, kaj se je zgodilo s preostalimi ladjami.

Zgodba se začne s prizorom Nathana Drakea (Nolan North), zgodovinarja, tatu, roparja grobov in preprodajalca črne robe, ki se krvav zbudi v vlaku, ki visi z roba pečine. V prebliskih se Drake spomni, da sta ga njegov nekdanji pajdaš Harry Flynn (Steve Valentine) in bivša punca Chloe Frazer (Claudia Black) pregovorila za tatvino mongolske oljne svetilke iz muzeja v Istanbulu. Drake je sprejel nalogo, ko je izvedel, da naj bi svetilka vsebovala namige o lokaciji Polove izgubljene flote. Flynn in Drake dobita svetilko z zemljevidom, ki nakaže, da je flota prevažala dragulj Cintamani iz mitološkega mesta Šambala (bolje znanega kot Shangri-La), a je na poti zaradi cunamija nasedla na obali Bornea. Flynn vzame zemljevid in prevara Drakea, ki ga policija aretira in vrže v ječo. Po treh mesecih je izpuščen po zaslugi mentorja in starega prijatelja Victorja Sullivana (Richard McGonagle) in Chloe Frazer. Slednja trdi, da ni vedela ničesar o Flynnovih načrtih in da je ona prosila za pomoč Sullivana.

Nate in Sully sledita Flynnu in njegovemu srbskemu šefu Zoranu Lazareviču na Borneo in poskušata pred njima najti dragulj.

Proizvodja[uredi | uredi kodo]

Prvič razkrito v "Game Informer-ju" decembra 2008, prvi trailer je prikazoval Draka Krvavega in poškodovanega, kako tava po snegu... Vodilni umetnik za karakterje "Richard Diamant" je razkril, da je trailer bil posnet "v živo" (real-time), z uporabo igrinega igralnega pogona.[10] Drugi trailer je bil malo zatem izdan, in prokazoval podaljšano vsebino prvega prizora.

Po izidu[uredi | uredi kodo]

Posebne izdaje[uredi | uredi kodo]

The Fortune Hunter edition, s priloženo repliko "Phurba|Phurba Dagger" in stojalom. "BradyGames" strateškim navodilm, konceptno knjigico "art book", "soundtrack", in zbirateljsko Škatljico, z autogramom od Naughty Dog. Zdraven pa je tudi priložen kupon za "download" posebnih dodatkov.[11] Zbirateljska izdaja ni izšla v ZDA.

SCEA vodja trženja Asad Qizilbash je povedala bralcem PlayStation Bloga da bodo kopije "limited edition" omejene izdaje, podarjene bralcem bloga, uporabnikom PlayStation Home, uporabnikom multiplayer dema, in drugim nenapovedanim uporabnikom. Qizilbash je pravtako omenila, da tekmovanje velja samo za prebivalce ZDA. Samo 200 kopij je bilo izdanih.[11]

Ekskluzivno za PAL regijo, je Uncharted 2 posebna izdaja, ki vsebuje igro, zlato verzijo "Berette" in "AK-47" orožji, dve razglednici, PlayStation 3 temo, in multiplayer kostume.[12] Igra pride v železni škatlici.

Izdaja igre leta Game of the Year Edition je izšla skoraj leto kasneje na 12. oktobra 2010. Poleg drugih vsebin je ta izdaja vsebovala vse do takrat izdane DLC vsebine, z izjemo "Sidekicks Skin Pack",[13] four motion comics, and Pinball Heroes: Uncharted for the PSP.[14] Izšla je tudi Platinum oziroma greatest hits izdaja, ter komplet uncharted 1. in 2. dela imenovan "Greatest Hits DualPack", ter "Ultimate Combo Pack" ki vsebuje metalično moder DualShock 3kontroler. [15][16]

Spletne vsebine[uredi | uredi kodo]

Prvi DLC je izšel 17 novembra 2009 in vseboval novo multiplayer mapo, "The Fort," iz "The Fortress" poglavja v Uncharted Drake's Fortune mapa je izšla zastojn.[17] 11. decembra 2009, je izšel "Uncharted: Eye of Indra Multiplayer Skin Pack" was released, exclusively for the PAL PlayStation Store. It includes all four parts of the motion comic Uncharted: Eye of Indra and two Uncharted 2 in multiplayer karakterji nareti po "motion comic" - Rika in Pinkerton.[18]

Januarja 2010, je izšel "PlayStation Heroes Skin Pack" vseboval karakterje "Sev" in "Helghast soldier" iz Killzone 2, "Nathan Hale" in "Chimera" iz Resistance2, in "Cole" (zloben in dober) ter Zeke iz inFamous.[19] 25. februarja 2010, izide DLC z dvema multiplayer mapama, sšest karakterjev iz Uncharted: Drake's Fortune, 12 novih PSN trofej, in 13 medaljs. [20] 22. aprila 2010, izide, "Siege" DLC. Vsebuje novi co-op multiplayer igro imenovano Siege, dve novi multiplayer mapi, šest novih karakterjev in 11 PSN trofej (deset bronastih, eno srebrno).[21] 26. augusta 2010, izide "Sidekick Skin Pack", ki vsebuje 6 alternativnih izgledov, za prejšne karakterje, in 2 novi "villain" karakterja, Dillon in Mac.[22] 7.septembra 2010, je bilo razglašeno, da prihaja novi DLC. 12. decembra 2010, sta ekskluzivni "Golden Guns" postala navoljo na PSstore.[23]

Sprejem[uredi | uredi kodo]

Uncharted 2 dobi universalno dobro sprejeto, dobi veliko nagrad "igre leta"/"Game of the Year". Njen prvi predogled francoske izdaja edition PSM3 je opisana"dolga, vizualno čudovita, globoka in eksplozivna, Uncharted 2 kombinira vse kvalitete video igre in še več! Novi mejnik je bil prekoračen v zgodovini videoiger." revija je dala igri oceno 21 od 20, ocen, ki jo je prej dobil samo Grand Theft Auto: San Andreas.[24] PlayStation: The Official Magazine da igri perfektno oceno. In pravi, "Pozabi na igro leta, tole je najboljša igra vseh časov!".[25] PlayStation: The Official Magazine|UK izdaja jo pravtako oceni z odličo oceno,[26] In Uncharted 2 pozneje dobi "nagrado igre leta" od revije.[navedi vir]. Kasneje bralci revije izvolijo Uncharted 2 kot najboljšo igro vseh časov.[27]

Prodaje[uredi | uredi kodo]

NPD Group kažejo da je Uncharted 2 z 537 000 prodanih kopij, najbolj prodana igra v ZDA za oktober 2009,[28] while Media Create's sales data has Uncharted 2 selling 47,000 units for its first day in Japan.[29] 12. novembra 2009, uncharted 2 proda milion izdaj.[30] Februarja 2010, igra proda 3.5 millionov kopij

najhitreje prodana prvoročna igra na PlayStation konzoli.[31] Uncharted 2 28. septembra 2010, Naughty Dog razglasi, da so prodali 3.8 milijonov izdaj svetovno.[32] Decembra 2011, se proda preko 5 milijonov kopij.[33]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Uncharted 2 dobi preko 200 nagrad iger leta.[34]Uncharted 2 in kot posamezna igra je edina, ki dobi po tri E3 2009 nagrade.[35][navedi vir] Po njenem izidu zmaga veliko nagrad, vključno rekordnih osem nominacij na "Spike Video Game Awards" in izvoljena od uporabnikov za tri zmage.[36]

Čast Nagrada Predstavlja vam Datum-
Najboljše na odru Najboljše Igre E3 2009[37] 1UP.com jun 5, 2009
E3 PS3 igra
Igra Odra Najboljše Igre E3 2009[38] X-Play jun 8, 2009
Najboljša PlayStation3 Igra
Najboljše grafike Nagrade Najboljše Igre E3 2009[39][40] GameTrailers jun 8, 2009
Najboljša Tretje Osebna Streljačina
Najbolj Presenetljiv In Zanimiv Demo Nagrade Najboljše Igre E3 2009[41] GamesRadar jun 8, 2009
PlayStation3 Igra Odra Najboljše od E3 2009[42][43] IGN jun 10, 2009
Splošno Najboljša Grafična Tehnologija
Najboljša PlayStation3 Grafična Tehnologija
Najboljša PlayStation 3 Akcijska Avantura
Najboljše PlayStation 3 Multiplayer Doživetje
PlayStation 3 Doseški Tehnologijske Ekselence
Najboljša PS3 Igra E3 2009 "Editors Choice Awards"[44][45] GameSpot jun 10, 2009
Najboljše grafike
PS3 Igra Odra Najboljše od E3 2009[46] GameSpy jun 10, 2009
Najboljše Odra Najboljša igra E3 2009[47] Game Critics Awards jun 23, 2009
Najboljša Konzolna Igra
Najboljša Akcijska Avantura
Najboljša Konzolna Igra Gamescom Nagrade 2009[48] Gamescom avg 28, 2009
Najboljša splošna Videoigra Igra leta 2009[49] Yahoo! Games dec 9, 2009
Igra Leta 2009 nagrade video iger[50] Spike Video Game Awards dec 12, 2009
Najboljša PS3 igra
Najboljše grafike
Igra Leta nagrade najboljših od 2009[51] X-Play dec 15, 2009
Najboljša Akcijska Avantura
Najboljša Animacija
Najboljše pisateljstvo
PlayStation 3 Game of the Year Best Games of 2009[52] GameSpy dec 21, 2009
The Pay Attention, Hollywood Award
Igra Leta 2009 Igra Leta 2009[53] Destructoid dec 21, 2009
Najboljša Pripoved Naj igre 2009[54] GamePro dec 22, 2009
Najboljša Akcijska Avantura Best Games of 2009[55] GameSpot dec 25, 2009
Najbolše grafike
Najbolši igralco
Najboljša tretje osebna streljačina nagrade iger leta 2009[56] GameTrailers dec 28, 2009
Najboljši Single-Player
Najboljše grafike
Najboljša Zgodba
Igra Leta Nagrade za konec leta 2009[57] Eurogamer dec 31, 2009
Bralci(Readers)' Igra Leta
Najboljša PS3 igra 2009 Best Games of 2009[58][59] PakGamers dec 31, 2009
Najboljša Akcijska avantura 2009
Številka 1 Najboljših 10, 2009[60] Joystiq jan 1, 2010
Igra Leta Game of the Year Awards 2009[61] Giant Bomb jan 1, 2010
Igra Leta "Comunity Edition"
PlayStation 3 Igra Leta
Najboljši Vmesni Karakter (Tenzin)
The Northies - Najboljša Predstavitev (Nolan North)
Najboljše Grafike
Splošna Igra Leta Najboljše 2009[62] IGN jan 13, 2010
Splošno Najboljša Akcijska Avantura
Splošno Najboljša Vizualna Izvrstnost
Splošna Nagrada Za Izvrstnost v Zvoku
Splošno Najboljša Zgodba
PS3 Igra Leta
PS3 Najboljša Akcijska Igra
PS3 Najboljša Vizualna Izvrstnost
PS3 Najbljša Izvrstnost v Zvoku
PS3 Najboljši Multiplayer
Igra Leta 2009 Readers' Choice Awards[63] 1UP.com|1UP jan 14, 2010
Najboljša Najboljša Akcijska Avantura Najboljša PS3 Igra
"The "GPU Gods"" Nagrada Najboljšik Vizualnih Doseškov
Igra Leta Nagrade Iger Leta[64] Kotaku jan 25, 2010
Igra leta (Readers' Choice)
Igra leta 13. zaporedne Nagrade Interactivnih Dosežkov[65] Academy of Interactive Arts & Sciences feb 18, 2010
Neverjetni Dosežki v Režiranju Igre
Avanturska Igra Leta
Neverjetni Dosežki v Animaciji
Neverjetni Dosežki v Vizualnem Inženiringu
Neverjetni Dosežki v Umetnostni Smeri
Neverjetni Dosežki v Izvirni Zgodbi
Neverjetni Dosežki v Coponiranju Izvirne Glasbe
Neverjetni Dosežki v Igralskem Inženiringu
Neverjetni Dosežki v Zvočni Obdelavi
Najboljša Zvočna Obdelava - Computer Entertainment 2009 Golden Reel Awards[66] MPSE feb 20, 2010
Pisanje za Videoigre Writers Guild of America Awards 2009[67] Writers Guild of America feb 20, 2010
Neverjetno Nadaljevanje Akcijske Igre 9. zaporedni NAViGaTR Awards[68] National Academy of Video Game Testers and Reviewers Corp. feb 26, 2010
3D Animacija
Umetnostna Smer
Kamera Smer v Igralnem Pogonu
Smer v Cinema Igrah
Grafično/Tehnično
Svetlobe/Texture
Izvirna Glasbena Orkestra
Pisanje v Drami
Glavni Nastop v Drami (Nolan North)
Igra leta 10. zaporedno Game Developers Choice Awards[69] International Game Developers Association marec 11, 2010
Najboljše Pisateljstvo
Najboljša Tehnologija
Najboljša Vizualna Umetnost
Najboljši Audio
Audio Leta 8th Annual Game Audio Network Guild Awards[70] Game Audio Network Guild marec 15, 2010
Glasba Leta
Zvočni Dizajn Leta
Najboljša Cinema/Cinema Audio
Najboljši Dialog
Najboljša Izvirna Instrumentalna
Story 2010 GAME British Academy Video Games Awards[71] British Academy of Film and Television Arts marec 19, 2010
Akcija
Uporaba Zvoka
Original Orkestra
Igra Leta Gamers Choice Awards 2010[72] AT&T through Spike TV junij 8, 2010
Favorite Music
Najljubši Vixen Video Igre (Chloe Frazer)

Splici in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. Stewart, Kemuel (1. december 2008). »Uncharted 2: Among Thieves Confirmed«. GamerCenterOnline. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. decembra 2008. Pridobljeno 1. decembra 2008.
 2. http://www.gametrailers.com/video/uncharted-2-uncharted-2/43232
 3. »Uncharted 2: Among Thieves - Kotaku.com«. Kotaku. Pridobljeno 21. julija 2009.
 4. Purchese, Robert. »Uncharted 2 Dated for Europe«. Eurogamer. Pridobljeno 22. septembra 2009.
 5. »Best games of 2009«. Metacritic. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. februarja 2010. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 6. http://www.unchartedthegame.com/U2AT/
 7. Ahrens, Nick (1. december 2008). »January Issue Revealed!«. Game Informer. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. junija 2011. Pridobljeno 1. decembra 2008.
 8. 8,0 8,1 Nelson, Randy (27. april 2009). »Joystiq hands-on: Uncharted 2 co-op multiplayer«. Joystiq. Pridobljeno 27. aprila 2009.
 9. 9,0 9,1 Kelly, Kevin (27. april 2009). »Joystiq hands-on: Uncharted 2's Deathmatch and Plunder multiplayer«. Joystiq. Pridobljeno 27. aprila 2009.
 10. Steen, Patrick (3. december 2008). »Naughty Dog: Uncharted 2 Teaser is Real-Time Rendered«. Gamezine.co.uk. Pridobljeno 3. decembra 2008.
 11. 11,0 11,1 Qizilbash, Asad (9. april 2009). »UNCHARTED 2: Among Thieves Fortune Hunter Edition«. PlayStation Blog. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. septembra 2009. Pridobljeno 15. septembra 2009.
 12. »Uncharted 2: Among Thieves Special Edition«. GAME.
 13. »Uncharted 2 Game of the Year Edition Announced, Future Discussed«. IGN.
 14. »Amazon.com: UNCHARTED 2: Among Thieves - Game of The Year Edition«. Amazon. Pridobljeno 24. novembra 2010.
 15. [1]
 16. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. januarja 2012. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 17. Yoon, Andrew (25. november 2009). »Uncharted 2 gets DLC fort free on Friday, Nov. 27«. Joystiq. Pridobljeno 25. novembra 2009.
 18. Meyer, Arne (17. marec 2010). »UNCHARTED: Eye of Indra Motion Comic Bundle, Rika and Pinkerton Skins Launch on April 1«. Playstation Blog. Playstation.com. Pridobljeno 23. aprila 2010.
 19. http://blog.eu.playstation.com/2010/01/22/new-uncharted-2-dlc-out-next-week/
 20. Miller, Greg (12. februar 2010). »Uncharted 2: Among Thieves DLC Blast«. IGN. Pridobljeno 13. februarja 2010.
 21. »Uncharted 2 Siege Expansion Pack Coming April 22«.
 22. http://blog.us.playstation.com/2010/08/12/august-17th-new-uncharted-2-multiplayer-skins-and-dynamic-theme/
 23. http://blog.us.playstation.com/2010/12/12/uncharted-3-hits-playstation-store-exclusive-psn-avatar-here-50-off-uncharted-2-dlc/
 24. »PSM3 reviews Uncharted 2 : 21/20«. PSM3. Pridobljeno 15. septembra 2009.
 25. »First UNCHARTED 2: Among Thieves Review — PlayStation: The Official Magazine«. PlayStation Blog. Pridobljeno 15. septembra 2009.
 26. »OPMUK Uncharted 2 Review«. PlayStation Official Magazine. Pridobljeno 29. septembra 2009.
 27. Official UK PlayStation Magazine issue 50, Future Publishing, October 2010
 28. Carless, Simon (12. november 2009). »NPD: Uncharted 2 Heads October 2009 U.S. Game Sales«. Gamasutra. Pridobljeno 12. novembra 2009.
 29. »Uncharted 2 Japan Sales«. TheSixAxis. Pridobljeno 10. decembra 2010.
 30. McWhertor, Michael (12. november 2009). »Uncharted 2 Crosses The 1 Million Sold Mark«. Kotaku. Pridobljeno 13. novembra 2009.
 31. Rohde, Scott (19. februar 2010). »make.believe: From Programmer to Naughty Dog Co-President«. Sony. Pridobljeno 20. februarja 2010.[mrtva povezava]
 32. http://blog.us.playstation.com/2010/09/28/uncharted-2-among-thieves-game-of-the-year-edition-coming-october-12th/
 33. »PlayStation®3専用ソフトウェア『アンチャーテッド –砂漠に眠るアトランティス-』PR企画 "ゲームをドラマにする!?"『アンチャTV~超冒険的新感覚テレビ』 テレビ東京にて本日10月3日より放送開始!«. Sony. 3. oktober 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. marca 2016. Pridobljeno 6. oktobra 2011.
 34. http://www.navghtydog.com/site/post/uncharted_dual_pack_uncharted_1_and_2_in_one_box/[mrtva povezava]
 35. http://www.psu.com/a007628/Uncharted-2-leads-Best-of-E3-awards
 36. »Spike Video Game Awards«. Spike TV. Pridobljeno 12. decembra 2009.
 37. »1UP's Best Games of E3 2009«. 1UP.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. januarja 2010. Pridobljeno 29. julija 2009.
 38. Pfister, Andrew (8. junij 2009). »X-Play's Best of E3 2009«. G4TV. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. novembra 2017. Pridobljeno 29. julija 2009.
 39. »GameTrailer's Best of E3 2009 Awards«. GameTrailers. 8. junij 2009. Pridobljeno 29. julija 2009. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 40. »GameTrailer's Best of E3 2009 Awards«. GameTrailers. 8. junij 2009. Pridobljeno 29. julija 2009. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 41. »GamesRadar's E3 2009 Awards«. GamesRadar. 8. junij 2009. Pridobljeno 29. julija 2009. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 42. »IGN's Overal Best of E3 2009«. IGN. 10. junij 2009. str. 2. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. maja 2010. Pridobljeno 29. julija 2009. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 43. »IGN's PlayStation 3 Best of E3 2009«. IGN. 10. junij 2009. str. 2. Pridobljeno 29. julija 2009. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 44. »GameSpot's E3 Awards Best Graphics«. GameSpot. 10. junij 2009. str. 1. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. julija 2009. Pridobljeno 29. julija 2009. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 45. »GameSpot's E3 Awards Best PS3 Game«. GameSpot. 10. junij 2009. str. 1. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. junija 2009. Pridobljeno 29. julija 2009. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 46. »GameSpy's Best of E3 2009 Awards«. GameSpy. 8. junij 2009. Pridobljeno 29. julija 2009. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 47. »Game Critics Awards: Best of E3 2009«. Game Critics Awards. Pridobljeno 29. julija 2009.
 48. Meyer, Arne (31. avgust 2009). »Uncharted 2: gamescom's Best Console Game!«. PlayStation Blog. Pridobljeno 31. avgusta 2009.
 49. »Game of the Year 2009«. Yahoo. 9. december 2009. Pridobljeno 31. januarja 2010.
 50. »Spike Video Game Awards 2009«. Spike TV. Pridobljeno 12. januarja 2010.
 51. Gaskill, Jake (15. december 2009). »X-Play's Best of 2009 Winners Announced!«. G4TV. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. januarja 2013. Pridobljeno 28. decembra 2009.
 52. »Best Games of 2009«. GameSpy. 21. december 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. decembra 2009. Pridobljeno 31. januarja 2010.
 53. Concelmo, Chad (21. december 2009). »The winner of Destructoid Game of the Year 2009«. Destructoid. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. januarja 2010. Pridobljeno 31. januarja 2010.
 54. »GamePro's Best Games of 2009«. GamePro. 22. december 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. januarja 2010. Pridobljeno 31. januarja 2010. {{navedi splet}}: |first= missing |last= (pomoč)
 55. »Gamespot's Best Games of 2009«. Gamespot. 25. december 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. januarja 2010. Pridobljeno 4. januarja 2010.
 56. »GameTrailers Game of the Year Awards 2009«. GameTrailers. 28. december 2009. Pridobljeno 28. decembra 2009.
 57. »Eurogamer's Game of the Year 2009«. 31. december 2009. Pridobljeno 4. januarja 2010.
 58. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. marca 2012. Pridobljeno 12. oktobra 2012.
 59. http://goty.pakgamers.com/2009/?page=aa
 60. Kietzmann, Ludwig (1. januar 2010). »Joystiq's Top 10 of 2009: Uncharted 2: Among Thieves«. Joystiq. Pridobljeno 31. januarja 2010.
 61. Staff, Giant Bomb (1. januar 2010). »Giant Bomb's Game of the Year, 2009«. Giant Bomb. Pridobljeno 1. januarja 2010.
 62. »IGN Awards the Best of 2009«. IGN. Pridobljeno 16. januarja 2010.
 63. »1UP's 2009 Readers' Choice Awards«. 1UP.com. Pridobljeno 24. januarja 2010.[mrtva povezava]
 64. »Kotaku's Game of the Year 2009«. Kotaku. 25. januar 2010. Pridobljeno 26. januarja 2010.
 65. »Uncharted 2: Among Thieves Breaks Away And Flees With 10 Awards During The 13th Annual Interactive Achievement Awards« (PDF). Academy of Interactive Arts & Sciences. 18. februar 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 31. marca 2010. Pridobljeno 19. februarja 2010.
 66. »2010 Golden Reel Award Nominees: Other«. mpse.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. julija 2010. Pridobljeno 7. septembra 2010.
 67. »Writers Guild Awards«. Writers Guild of America, West. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. maja 2012. Pridobljeno 21. februarja 2010.
 68. »Winners Announced for 9th Annual NAViGaTR Awards of the National Academy of Video Game Testers and Reviewers Corp«. PRWeb. 26. februar 2010. Pridobljeno 27. februarja 2010.
 69. »GDC: Uncharted 2 Wins Big At 10th Annual Game Developers Choice Awards«. Gamasutra. 12. marec 2010. Pridobljeno 12. marca 2010.
 70. »Game Audio Network Guild Announces Winners of the 8th Annual G.A.N.G. Awards«. IGN. 15. marec 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. oktobra 2010. Pridobljeno 16. marca 2010.
 71. »2010 BAFTA Award Winners«. BAFTA. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. maja 2011. Pridobljeno 19. marca 2010.
 72. »Gamers Choice Awards 2010«. GameTrailers. Pridobljeno 11. junija 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]