Jegulja (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Unagi)
Jegulja
RežijaŠohei Imamura
ProdukcijaHiso Ino
ScenarijŠohei Imamura
Daisuke Tengan
Motofumi Tomikava
Akira Jošimura
Vloge
GlasbaŠiničiro Ikebe
FotografijaŠigeru Komacubara
MontažaHadžime Okajasu
DistribucijaŠočiku (Japonska)
Mongrel Media (S. Amerika)
Datum izida
12. maj 1997
Dolžina
117 minut
Državajaponščina
JezikJaponska
Dohodek bruto5.151.326 USD[1]

Jegulja (japonsko うなぎ, Hepburn Unagi) je japonski dramski film iz leta 1997, ki ga je režiral Šohei Imamura in tudi sodeloval pri pisanju scenarija, ob njem pa še Daisuke Tengan in Motofumi Tomikava. Ohlapno temelji na romanu Kari-Shakuhō Akire Jošimure iz leta 1988, vsebuje pa tudi elemente zgodnejšega Imamurinega filma Erogotoshi-tachi yori: Jinruigaku nyûmon iz leta 1966. V glavnih vlogah nastopajo Kodži Jakušo, Misa Šimizu, Micuko Baišo in Akira Emoto. Zgodba govori o Takuri (Jakušo), ki se po izpustitvi iz zapora zaradi umora žene zaposli v brivnici, kjer ne govori z nikomer, razen z jeguljo, ki jo je bil udomačil v času prestajanja zaporne kazni. Življenje se mu spremeni, ko ob poskusu samomora reši življenje mladi Keiko (Šimizu).

Premierno je bil predvajan 12. maja 1997 na Filmskem festivalu v Cannesu, kjer je osvojil glavno nagrado zlata palma skupaj s iranskim filmom Okus češnje[2], kar je za Imamuro druga tovrstna nagrada. Osvojil je tudi nagrado Kinema Junpo za najboljši japonski film leta.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "The Eel". JPBoxoffice. Retrieved March 04, 2012.
  2. »Festival de Cannes: The Eel«. Festival-cannes.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. septembra 2013. Pridobljeno 24. septembra 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]