Umivanje rok

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Umivanje rok z milom in tekočo vodo

Umivanje rok je higienski ukrep za odstranjevanje nečistoč in škodljivih mikroorganizmov z rok. Najosnovnejše sredstvo za umivanje je voda, učinkovitost pa je mnogo večja z dodatkom mila ali detergenta. Umivanje rok je eden najosnovnejših in najučinkovitejših ukrepov za preprečevanje širjenja patogenov, ki se širijo po oralni ali fekalno-oralni poti in povzročajo različne zdravstvene težave, kot sta prehlad in driska. Umivanje rok je posebej pomembno po iztrebljanju, pred pripravo hrane in v zdravstvenem okolju (zdravstveni domovi, bolnišnice ipd.).

V splošnem zdravstveni delavci priporočajo naslednji postopek:

 1. zmočiti roke pod tekočo vodo
 2. nanesti milo
 3. drgniti vsaj 15–20 sekund po vseh površinah, posebej med prsti in na konicah prstov
 4. sprati milo z vodo
 5. osušiti roke s papirnato brisačo za enkratno uporabo
 6. zapreti pipo, po možnosti z brisačo

Vroča voda je priporočljiva, saj učinkoviteje odstrani olja, v katerih se lahko zadržujejo bakterije, pri čemer na same bakterije temperatura vode v praksi ne vpliva - pri temperaturi, ki povzroča odmiranje bakterij, je za človeka že prevroča. Nošenje nakita med umivanjem zmanjša učinkovitost. Problematični so tudi zračni sušilci, v katerih se (posebej v javnih straniščih) namnožijo bakterije in z zračnim tokom prenesejo na umite roke.

Alternativa za zmanjševanje števila bakterij je razkuževalno sredstvo na alkoholni osnovi, ki pa je učinkovito samo na rokah brez vidnih nečistoč.

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Ejemot-Nwadiaro, Regina I.; Ehiri, John E.; Meremikwu, Martin M.; Critchley, Julia A. (2008). "Hand washing for preventing diarrhoea". Cochrane Database of Systematic Reviews. No. 1. doi:10.1002/14651858.CD004265.pub2.
 • "Handwashing". Food Safety A to Z Reference Guide. FDA/CFSAN. september 2001. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21.2.2008. Pridobljeno dne 23.7.2014.
 • "Hand Washing: Reducing the Risk of Common Infections". Canadian Centre for Occupational Health and Safety. 6.6.2014. Pridobljeno dne 23.7.2014.
 • Montville, Rebecca; Chen, Yuhuan; Schaffner, Donald W. (2002). "Risk assessment of hand washing efficacy using literature and experimental data" (PDF). International Journal of Food Microbiology. Vol. 73. str. 305–313.
 • "Wash Your Hands". Centers for Disease Control and Prevention. Pridobljeno dne 23.7.2014.