Učna leta izumitelja Polža

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Učna leta izumitelja Polža
RežiserJane Kavčič
ScenaristŽeljko Kozinc
IgralciMiha Petrovčič
GlasbaDečo Žgur
Direktor fotografijeValentin Perko
MontažaDarinka Peršin Andromako
DistribucijaViba film (Zastava Slovenije)
Datum izida
Zastava Slovenije 1. januar 1982
Dolžina
89 min.
Jezikslovenski

Učna leta izumitelja Polža je 89-minutni slovenski celovečerni film, ki je bil posnet in premierno predvajan 1. januarja 1982. Režiral je Jane Kavčič, sceniral pa Željko Kozinc. Takoj po snemanju pa je v prometni nesreči umrl glavni igralec, Miha Petrovčič (1963–1982).

Zasedba[uredi | uredi kodo]

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Osnovnošolec Jani, ki ga prijatelji kličejo Polž, se ukvarja s precej utopičnimi poskusi. Tako med drugim že kot otrok skoči z balkona z uporabo dežnikov kot padala, povzroči eksplozijo televizorja in eksperimentira z elektriko. Skoraj z vsakim neuspelim poskusom doma zakuha kako nesrečo, ki je nadvse komična, saj ga ob vsakem poskusu okara ali celo našeška oče. Njegova najnovejša ideja predvideva pretvorbo nekoristne energije ultrazvočnega valovanja v električno energijo, kar bi zmanjšalo onesnaževanje zaradi uporabe fosilnih goriv.

Ob strani mu stojijo mama, sošolca Hojka in Fitipaldi ter soseda Violeta, glasbeno nadarjena punca, nobenega razumevanja za njegove poskuse pa ne pokažeta oče in učitelj fizike. Kljub temu vztraja s poskusi in se odloči, da gre do konca.

Na koncu naprava za pretvorbo ultrazvoka v električno energijo začne skoraj delovati, vendar nato eksplodira, kar prinese tudi konec eksperimentiranja doma. Film se konča, ko Polžev mlajši brat Luka z dežnikoma odskoči z balkona, kar kaže na to, da bo očitno nekoč sledil bratovim stopinjam.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]