Trstika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Trstika je katerakoli različna visoka, večletna trava s prožnimi, olesenelimi stebli in natančneje iz rodu Arundinaria. [1]

Znanstveno gledano obstajata dva izmed rodov iz družine Poaceae. Rod Arundo je doma iz Sredozemskega morja do Daljnega vzhoda. Rod Arundinaria je bambus (Bambuseae), ki ga najdemo v Novem svetu. Noben rod ne vključuje sladkornega trsa (rod Saccharum, pleme Andropogoneae).

Trstika običajno raste v velikih obrečnih področjih, imenovanih goščavah, ki jih najdemo v toponimih po vsej južni in zahodni ZDA; so zelo podobni kanalom (Schoenoplectus acutus) v Kaliforniji.

Na podlagi moči palice, lahko trstiko uporabimo za različne namene. Kadar se palice uporabljajo za telesno kaznovanje, morajo izpolnjevati posebne zahteve, kot je visoka stopnja prilagodljivosti. Trstika se je v preteklosti uporabljal za številne druge namene, kot so košare, pohištvo, čolni, strehe in povsod, kjer so trstike, lahko uporabljene kot palice.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Etimologija Beseda trs izhaja iz starofrancoskega trsa "sladkorni trs",prav tako iz latinske besede canna,iz starogrške κάννα, iz uradne aramejske qanhā, qanyā in iz akadske qanû "tube, trs".

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Uporaba Trstika se uporablja za različne umetniške in praktične namene, kot so košare. V 18. in začetku 19. stoletja so podčastniki v nekaterih evropskih vojskah lahko nosili palice za discipliniranje vojakov (kadar palica ni bila v uporabi, je bila pritrjena na prečni pas ali gumb).

Palice trstike se uporabljajo v regionalnih ljudskih plesih in kot rekviziti na odru. Ljudski plesalci lahko na primer vrtijo palice nad glavo, jih postavijo na glavo, zavrtijo ob straneh ali udarijo po tleh. [2]


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Merria-Webster definition
  2. »Cane in Dancing Explained«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. avgusta 2011. Pridobljeno 9. aprila 2021.