Transatlantski tunel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Transatlantski tunel je predlagani železniški tunel v Atlantskem oceanu med Severno Ameriko in Evropo. Uporabljal bi se za prevoz potnikov in tovora. Sodobni vlaki naj bi potovali s hitrostjo 500 do 8.000 km/h (310 do 4.970 mph).[1] - za doseg zgornje ocene bi bil potreben vakuum v tunelu. Najverjetnejša lokacija je med Londonom in New Yorkom.

Prednosti pred reaktivnimi letali je večja hitrost in manjši ekološki odtis - namesto fosilnih goriv, bi uporabljali cenejšo elektriko. Cena izgradje je ocenjena na med $175 - 12 000 milijard, poleg astronomske cene bi bilo potrebno rešiti tudi veliko tehničnih težav. [2]

Obstaja več predlogov: plavajoči tunel, tunel pod morskih dnom ali pa kombinacija obeh.

Eden izmed predlogov bi uporabljal t. i. Vactrain - maglev vlake, ki bi vozili v vakuumu in bi dosegli hitrosti do 5.000 mph (8.000 km/h). Čas potovanja med obema kontinentoma bi bila tako manj kot 1 ura.

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Joseph Giotta (Narrator), Powderhouse Productions (16 April 2003). "Transatlantic Tunnel". Extreme Engineering. Discovery Channel. http://dsc.discovery.com/convergence/engineering/transatlantictunnel/interactive/interactive.html. 
  2. Carl Hoffman (12 April 2004). "Trans-Atlantic MagLev: Vacuum Tube Train". Popular Science. Pridobljeno dne 27 September 2011.