Tradicionalna duhovna kultura Slovanov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Tradicionalna duhovna kultura Slovanov je ruskojezična znanstvena serija založbe »Indrik«, kjer se izdaja sodobna raziskovanja ljudske kulture Slovanov. Serija spada pod Inštitut Slavjanovedenija RAN [1]. Prva knjiga »Duhovne pesmi« (rusko Stihi duhovnye) G. N. Fedotova je izšla v založbi Gnozis, naslednje knjige pa so bile izdane pri založbi Indrik. Osnovna ideja je raziskovanje različnih tem tradicionalne slovanske kulture. Danes je serija poznana tudi pod imenom »s ključkom«, zaradi logotipa, ki se pojavlja na vseh knjigah serije. Aktivno so pri seriji sodelovali znanstveniki N. A. Voločajeva, A. F. Žuravljov, A. L. Toporkov in T. A. Agapkina.

Podserije[uredi | uredi kodo]

Do leta 2012 je bilo izdanih 44 knjig, kategoriziranih v nekaj podserij:

  • V podseriji »Sodobno raziskovanje« spadadajo avtorske monografije iz etnolingvistike, etnografije, folkloristike, kulturne antropologije.
  • arhivne in sodobni materiali se izdajajo v podseriji »Publikacija tekstov«
  • v podserijo »Iz istorii izučenija« spadajo dela D. K. Zelenina, E, N. Eleonskoj;
  • v podserijo »tuje slavistike« spadajo izdaje tujih slavistov posvečenih slovanski tradicionalni kulturi.

Vrsto del, ki so izšle v tej seriji so bile imenovane za najpomembnejša dela o slovanski etnolingvistiki, ki so izšle v zadnjih letih[2].

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. [1] Страница серии на сайте издательства «Индрик»
  2. «Алексей В. Юдин. Новые книги по славянской єтнолингвистике (1999)» Пројекат Растко / Словенска етнолингвистика/Славянская этнолингвистика