Tintnica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tintnica
Coprinus comatus fresh.jpg
Velika tintnica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Agaricomycetes
Red: Agaricales (listarji)
Družina: Agaricaceae (kukmarke)
Rod: Coprinus
Tipska vrsta
Coprinus comatus (O.F. Müll.) Gray

Tintnice (znanstveno ime Coprinus) je rod gliv iz družine kukmark.

Do leta 2001, je bil rod Coprinus sestavljen iz vseh vrst, katerih lističi se prično po dozoritvi od roba proti temenu topiti. Pri tem od roba kaplja črn sok, nasičen s številnimi črnimi trosi. Trosov v tem primeru ne raznaša veter, po barvi in obliki pa tekočina spominja na tinto, po kateri je rod dobil ime. Kasneje so molekularno filogene raziskave pokazale, da je velika tintnica (Coprinus comatus) le bližnja sorodnica ostalih vrst iz rodu Coprinus, in je bolj sorodna rodu Agaricaceae. Tipska vrsta rodu je Coprinus comatus, zaradi česar so ime tintnice obdržale le vrste C. comatus, C. sterquilinus in C. spadiceisporus[1].

Večina ostalih vrst, ki so bile v preteklosti uvrščene v rodCoprinus, so danes razvrščene v rodove Coprinellus, Coprinopsis ter Parasola. Vse te glive pa se opisujejo z imenom coprinoidne glive.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Nekatere bivše vrste iz rodu tintnic[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Redhead SA, Vilgalys R, Moncalvo J-M,Johnson J & Hopple, JS Jr. Coprinus Pers. and the disposition of Coprinus species sensu lato. Taxon 50(1): 203-241. 2001
  • Pierre Montarnal : Le petit guide : Champignons (Genève, 1964; Paris-Hachette, 1969).
  • Régis Courtecuisse, Bernard Duhem : Guide des champignons de France et d'Europe (Delachaux & Niestlé, 1994-2000). ISBN 2-603-00953-2
  • Roger Phillips : Mushrooms and other fungi of Great Britain and Europe (Pan Books Ltd. 1981 / Book Club Associates 1981) - for the English names.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]