The Legend of Zelda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Logo serije, ki se je prvič pojavil leta 1991 (A Link to the Past)
žanr akcija-avantura
razvijalec/ci Nintendo Capcom Vanpool Grezzo
izdajalec/ci Nintendo
ustvarjalec/ci Shigeru Miyamoto Takashi Tezuka
skladatelj Koji Kondo
prva izdaja The Legend of Zelda, 21. februar 1986
zadnja izdaja The Legend of Zelda: Breath of the Wild, 3. marec 2017

The Legend of Zelda je serija fantazijsko-akcijskih videoiger, ki sta jo ustvarila japonska oblikovalca iger Šigeru Mijamoto in Takaši Tezuka. Igre razvijajo in izdajajo zlasti pri Nintendu, vsebujejo pa akcijske, pustolovske in ugankarske elemente.

Serija se osredotoča na protagonista Linka, ki ga upravlja igralec. Običajno ima Link nalogo rešiti princeso Zeldo (Princess Zelda) in hyrulsko kraljestvo (kingdom of Hyrule) pred glavnim antagonistom Ganondorfom. Zgodba se pogosto navezuje na relikvijo imenovano Triforce, ki je sestavljena iz treh enakostraničnih trikotnikov. Protagonist v igri ni vedno isto utelešenje Linka, obstaja pa nekaj izjem.

Od leta 1986, ko je izšla originalna igra The Legend of Zelda, je v seriji nastalo še 18 iger za vse glavne Nintendove konzole, poleg njih pa tudi razni spin-offi. The Legend of Zelda je ena najuspešnejših Nintendovih franšiz; skupno so prodali več kot 105 milijonov iger. Oboževalci in kritiki nekatere igre smatrajo kot ene izmed najboljših iger vseh časov.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]