Tempelj Nagešvara, Begur

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tempelj Nagešvara
Naganathešvara
Historical Naganatheshwara temple at Begur
Religija
OkrožjeBangalore Urban
Lega
Zvezna državaKarnataka
DržavaIndija
Tempelj Nagešvara, Begur se nahaja v Indija
Tempelj Nagešvara, Begur
Lokacija: Indija
KoordinatiKoordinati: 12°52′36″N 77°37′36″E / 12.87674°N 77.62671°E / 12.87674; 77.62671

Tempeljski kompleks Nagešvara (imenovan tudi Nagesvara in lokalno imenovan Naganathešvara) stoji v Begurju, majhnem mestu v mestnem okrožju Bangalore v zvezni državi Karnataka v Indiji. Iz napisov je znano, da se je Begur nekoč imenoval Veppur in Kelele (v napisu o odobritvi Molahalija kralja Zahodne Gange Durvinita iz let 580–625 n. št.). Dve svetišči v tempeljskem kompleksu, Nagešvara in Nagešvarasvami, sta bili postavljeni med vladavino kraljev dinastije Zahodni Gang Nitimarga I. (imenovan tudi Ereganga Neetimarga, vladal 843-870) in Erejapa Nitimarga II. (imenovan tudi Ereganga Neetimarga II, vladal 907- 921). Preostala svetišča veljajo za poznejšo zapuščino vladavine dinastije Čola nad regijo.[1] Starokanareški napis iz ok. 890, ki opisuje »vojno v Bengaluruju« (sodobno mesto Bangalore), je v tem tempeljskem kompleksu odkril epigrafist R. Narasimhačar. Napis je zapisan v Epigraphia Carnatica (dopolnilni zvezek 10). To je najzgodnejši dokaz o obstoju kraja z imenom Bengaluru.[2]

Načrt templja[uredi | uredi kodo]

Nandi mandapa v templju Nagešvara, Begur
Herojski kamen (Virgal) v templju Nagešvara, Begur

Tempelj Nagešvara ima preprosto kvadratno svetišče (garbhagriha), vežo (antarala), ki povezuje svetišče z »veliko zaprto dvorano« (maha-mandapa ali navaragna), ki vodi v odprto dvorano (agra-mandapa). Vhod v odprto dvorano je po stopnicah z balustradami v jugozahodnem in severozahodnem vogalu.[3] Odprta dvorana ima šest neenakomerno razporejenih stebrov s podobo Nandija (bik, vozilo ali vahana boga Šive), ki je postavljena na 'lotosovo ploščad' (padma-pitha) v zunanjem oboku (prekat, oblikovan med štirimi stebri). Stebri iz belega granita so preprosto oblikovani; s kvadratno osnovo (pitha), ravnim spodnjim delom in nažlebljenim osmerokotnikom v sredini. Zdi se, da so bili številni deli templja, vključno z odprtimi in zaprtimi dvoranami, v kasnejših obdobjih prenovljeni. Svetišče ima lingam, univerzalni simbol boga Šive.

Strop v zaprti dvorani (navaranga) ima značilen umetniški pridih Zahodne Gange, osem panelnih skulptur v kvadratni mreži (imenovani ašta-dik-palaka), ki vključuje podobo štiriročnega Uma-Mahešvare (boga Šive s svojo soprogo Parvati). Na stropu odprte dvorane so tudi mrežne skulpture s sedečo podobo Šive in Parvati v središču. Druge skulpture, shranjene v dvorani, so Mahišasuramardini (oblika boginje Durga), edinstven dvoročni Ganeša in Kalabhairava (oblika Šive). Navpični podboj (sakha) ima značilne rezbarije plazečih rastlin z ganami (spremljevalci boga Šive iz hindujske mitologije) v zankah z lotosi (padma) na koncih. Na vrhu vratnega podboja, na sredini preklade (lalata), je podoba Gajalakšmi (oblika boginje Lakšmi) s sloni na obeh straneh.

Tempelj Nagešvarasvami, prav tako stavba Zahodne Gange, je obrnjen proti vzhodu, ima kvadratni tloris za svetišče, preddverje, odprto dvorano, ločeno dvorano, imenovano mukha-mandapa, katere strop podpira osem stebrov. Nandijeva podoba je postavljena v mukha-mandapa, zaradi česar služi namenu Nandi-mandape (Nandi dvorana). Podstavek vhoda (dvara) je obdan z nišami s podobami figur Ganga-Jamuna s spremljevalkami. Zdi se, da je to vpliv Čalukja-Raštrakuta.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Sarma (1992), p.78
  2. »Inscription reveals Bangalore is over 1,000 years old«. The Hindu. 20. avgust 2004. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. septembra 2004. Pridobljeno 28. decembra 2012.
  3. Sarma (1992), p.79
  4. Sarma (1992), p.83
  5. Dixon, Henry (1868). Archaeological Survey of India Collections. Pridobljeno 26. januarja 2015.

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]