Telemach (Slovenija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Telemach, širokopasovne komunikacije d.o.o.
Telemach logotip.jpg
Tipd.o.o.
Ustanovitev2006
SedežBrnčičeva ulica 49A, 1231 Ljubljana - Črnuče
Ključni ljudjeAdrian Ježina, Ditka Maučec, Marko Šter, Tomaž Kampuš, Urška Kos, Zoran Vehovar
ProduktiGSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, LTE
Krovno podjetjeThe United Group
Spletna stranwww.telemach.si

Podjetje Telemach d.o.o. je vodilni ponudnik fiksnih storitev in tretji največji ter najhitreje rastoči mobilni operater v Sloveniji. Ima več kot 600,000 fiksnih in več kot 600,000 mobilnih uporabnikov. Za mobilno telefonijo uporablja frekvence GSM 900 in 1800, UMTS 900 in 2100, LTE 700, 800, 1800 in 2100. Kot poudarjajo na Telemachu, uporabnike nagovarjajo s preprosto in pregledno ponudbo paketov. Kot prva izbira slovenskih mobilnih uporabnikov si Telemach prizadeva slediti svetovnim trendom in tudi v prihodnosti zagotavljati uporabo najnaprednejših tehnoloških funkcij, povezanih s telekomunikacijami. V infrastrukturo vlagajo več deset milijonov evrov letno.

V letu 2017 so razvili novo platformo EON. Omogoča spremljanje televizije v živo in za 7 dni nazaj ter ogledovanje vsebin na zahtevo. Aplikacija je dostopna na Android ter iOS napravah ter na pametnih televizorjih.

Telemach je oktobra 2018 začel razvijati svoje novo giga omrežje. Giga omrežje je največje hibridno - optično omrežje nove generacije v regiji. Dostopno je že 1,82 milijona domov in ponuja internetne hitrosti do 1000 mbps oz. 1 Gbps.

Telemach je član skupine United Group. Skupina United Group je vodilni ponudnik plačljive televizije in interneta na območju Jugovzhodne Evrope. Skupino United Group sestavljajo: SBB, največji kabelski operater v Srbiji; Telemach Slovenija in Telemach BiH, največja kabelska operaterja v Sloveniji in Bosni; Total TV, največja platforma satelitske televizije v Jugovzhodni Evropi; United Media, ki si pri zagotavljanju vsebin najrazličnejšim občinstvom prizadeva za zabavno, informacijsko ter ustvarjalno odličnost, ter še 15 manjših podjetij.


Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Telemach je aprila 2015 prevzel podjetje Tušmobil. Z nakupom mobilnega operaterja Tušmobil je poleg fiksnih storitev, ki jih nudi v lastnem fiksnem omrežju, pridobil še lastno mobilno omrežje za zagotavljanje mobilnih storitev. Telemach je junija 2015 začel oddajati LTE omrežje.


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]