Tabula Cortonensis

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tabula Cortonensis
Pogled spredaj
Materialbron
Višina458 mm
Širina285 mm
Pisavaetruščanščina
Ustvarjeno2. st. pr. n. št.
Odkritooktober 1992
Cortona
Današnja lokacijaMAEC, Cortona

Tabula Cortonensis (včasih tudi Tablica iz Cortone) je 2200 let stara, vpisana bronasta tablica etruščanskega izvora, odkrita v Cortoni v Italiji[1]. Morda je vpisana podrobnost starodavnega pravnega posla, ki se je zgodil v starodavnem toskanskem mestu Cortona, ki je bilo Etruščanom znano kot Curtun. Vsebuje 40 vrstic, je dvostranski in tretji najdaljši napis v etruščanskem jeziku in najdaljši odkrit v 20. stoletju[2]. Medtem ko so odkritje opravili oktobra 1992, je bila vsebina objavljena šele sedem let pozneje, leta 1999. Zamuda je bila posledica tega, da je tablico policiji prinesel nekdo, ki je trdil, da jo je našel na gradbišču. Ko je bila predana policiji, je bila tablica razdeljena na sedem drobcev, manjkal je desni spodnji kot. Preiskovalci so menili, da bi bilo, če obstoja tablice najprej ne bi razkrili, lažje ugotoviti ali je bila tablica res najdena na tej lokaciji (pregled gradbišča ni razkril nobenih drugih etruščanskih ostankov) in morda našli manjkajoči del.

Razlaga[uredi | uredi kodo]

Nekateri znanstveniki, zlasti Larissa Bonfante in Nancy de Grummond, za to tablico menijo, da je notarsko overjen zapis o delitvi dediščine ali prodaje nepremičnine. Na tablici je sklic na vinograd (prim. vrstici 1 in 2: vinac), obdelovalno zemljo (vrstica 2: restm-c) in posestvo na ozemlju Transimenskega jezera (prim. vrstici 35 in 36: celti nɜitisś tarsminaśś) [3]. Jezero leži vzhodno od Cortone v sodobni zahodni Umbriji.

Tablica poleg sklicev na zemljo vsebuje tudi več referenc, ki se nanašajo na opremo mize. To so besede, za katere se zdi, da se nanašajo na krožnike (vrstica 3: spante, sposojena beseda iz Umbrije) in sol (vrstica 9: salini, tudi latinska beseda za solnico, pa tudi številne jezikovno podobne besede, kot so npr. različne oblike larisal). Poleg tega je bilo na tablici najdenih več besed (pav, clθii, zilci, atina, larz), ki so bile vpisane na etruščanske krožnike, skodelice za pitje ali vinske vrče ali kozarce.[4]

Opis[uredi | uredi kodo]

Tablica meri 50 centimetrov krat 30 centimetrov in je debela približno med 2 in 3 milimetre.

Ko so jo odkrili, so tablico razbili na več kosov, od tega so jih našli le sedem. Etruščanisti menijo, da manjkajoči del vsebuje samo imena in ne podrobnosti o zapuščini.

Besedilo[uredi | uredi kodo]

Besedilo vsebuje štiriindvajset znanih etruščanskih besed in enako število predhodno nepreverjenih etruščanskih besed. Poleg tega je na tablici nov abecedni znak Ǝ (obrnjen epsilon). To pomeni, da črka Ǝ vsaj v etruščanskem narečju, ki so ga govorili v Cortoni, kjer se ta črka ekskluzivno pojavlja, označuje drugačen zvok kot črka E. Napis datira približno v leto 200 pr. n. št.[2]

Risba sprednje in zadnje strani tablice

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Luciano Agostiniani; Francesco Nicosia (2000). Tabula cortonensis. "L'Erma" di Bretschneider. ISBN 978-88-8265-090-2.
  2. 2,0 2,1 Simon Hornblower; Antony Spawforth; Esther Eidinow (29. marec 2012). The Oxford Classical Dictionary. OUP Oxford. str. 387–. ISBN 978-0-19-954556-8.
  3. Jean MacIntosh Turfa (13. november 2014). The Etruscan World. Routledge. str. 363–. ISBN 978-1-134-05523-4.
  4. [1] Arhivirano November 26, 2009, na Wayback Machine.

Reference[uredi | uredi kodo]

  • Luciano Agostiniani, Francesco Nicosia, 'Tabula Cortonensis'. Studia Archaeologica 105. Roma: "L'Erma" di Bretschneider, 2000.
  • Giulio M. Facchetti, Frammenti di diritto privato etrusco, Firenze, Olschki, 2000.
  • Scarano Ussani & Torelli, La Tabula Cortonensis. Un documento giuridico, storico e sociale (Napoli, 2003).
  • de Simone, Carlo (2007) 'Alcuni termini chiave della Tabula Cortonensis', Rasenna: Journal of the Center for Etruscan Studies, Vol. 1: Iss. 1, Article 1.
  • Wylin, Koen (2006) 'Pyrgi B et la rédaction de la Tabula Cortonensis'. Revue belge de philologie et d'histoire 84/1, pp. 35–44.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]