Pojdi na vsebino

Svetovalno delo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Svetovalno delo je delo strokovnjaka (strokovnega / svetovalnega delavca), ki pomaga in svetuje drugim v okviru svojega strokovnega področja, usposobljenosti in kompetenc.

Svetovalno delo se največkrat nanaša na šolsko svetovalno delo kot definicijo svetovalnega dela v sistemu vzgoje in izobraževanja, ki ga opravljajo različni profili strokovnjakov, primarno s področja pedagogike, psihologije in socialnega dela.

Svetovalno delo v šoli oz. v vzgojno-izobraževalni ustanovi (znotraj vrtca, osnovne ali srednje šole) deluje kot svetovalna služba (z enim ali več svetovalnimi delavci). Predstavlja integrirano strokovno službo znotraj vzgojno-izobraževalne institucije, ki s svojo razvojno in preventivno vlogo nudi strokovno svetovanje in pomoč otrokom in mladostnikom ter njihovim staršem in družinam. Sodeluje z vodstvom, s strokovnim kolektivom ter z zunanjimi strokovnjaki in ustanovami.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, 67. člen.
  • Programske smernice: svetovalna služba v vrtcu. (2008). Ljubljana: Zavod Republike Slovenije za šolstvo.
  • Programske smernice: svetovalna služba v osnovni šoli. (2008). Ljubljana: Zavod Republike Slovenije za šolstvo.
  • Programske smernice: svetovalna služba v gimnazijah, nižjih in srednjih poklicnih šolah ter strokovnih šolah in v dijaških domovih. (2008). Ljubljana: Zavod Republike Slovenije za šolstvo.