Janez de Matha

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Sveti Janez de Matha)
Skoči na: navigacija, iskanje
Janez de Matha
Sv Jan z Malty.jpg  *
Kipa Feliksa Valoiskega in Janeza de Mathaja (Karlov most, Praga)
Spovednik, ustanovitelj trinitarijancev
Rojstvo 23. junij 1160
Faucon-de-Barcelonnette [1]  *
Smrt 17. december 1213
Rim  *
Čaščenje Rimskokatoliška cerkev
Kanonizacija Cultus potrjen 21. oktobra 1666 razglašalec Papež Aleksander VII.
God 17. december
Atributi mošnja, človek v trinitarijanskem habitu (bel z modro-rdečim križem na prsih), z verigami na rokah ali nogah in mitro pri nogah

Sveti Janez de Matha (izvirno francosko Jean de Matha), francoski rimskokatoliški duhovnik in svetnik, * 23. junij 1160, Faucon-de-Barcelonnette, † 17. december 1213, Rim.

Najbolje je poznan kot ustanovitelj reda svete Trojice (oz. trinitarijancev), katerih glavno poslanstvo je bilo osvoboditev krščanskih sužnjev iz lastništva nekristjanov v času križarskih vojn[2].

To je bila uradna institucija Rimskokatoliške cerkve, ki je bila posvečena odrešenju ujetih kristjanov in neoborožena pri svojem delovanju[3].

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Kot mladenič se je šolal v Aix-en-Provencu, pozneje pa je študiral teologijo na Univerzi v Parizu. Med svojo prvo mašo je prejel vizijo, da naj posveti svoje življenje odrešitvi krščanskih sužnjev. Sveti Feliks Valoiski je postal njegov učitelj in z njim se je leta 1198 odpravil v Rim.

17. decembra 1198 je papež Inocenc III. izdal pismo Operante divine dispositionis clementia in začasno odobril novi verski red v čast Svete Trojice za odrešenje krščanskih sužnjev[4]. Red je bil dokončno potrjen leta 1209. Prvi samostan redu je bil odprt v Cerfroidu in drugi v Rimu. Leta 1201 so redovniki osvobodili prve sužnje. V letih 1202 in 1210 je Janez sam odpotoval v Tunizijo, kjer je rešil številne sužnje.

Umrl je 17. decembra 1213 v Rimu. Leta 1655 so bile njegove relikvije premeščene iz Rima v Madrid.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ [1] Diocèse catholique de Digne : Situé près de Barcelonnette, Faucon est le village de naissance de Saint Jean de Matha, fondateur de l'ordre des Trinitaires en 1193. À l’altitude de 1150 mètres, c'est le plus vieux village de la vallée de l'Ubaye.
  2. ^ Trinitarians.org - Our Roots
  3. ^ Trinitari.org
  4. ^ Trinitarianhistory.org - Introduction

Glej tudi[uredi | uredi kodo]