Sveta Barbara

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Sv. Barbara)
Jump to navigation Jump to search
Sveta Barbara
Sveta Barbara v stolpu, slikar Robert Campin, 1438
Sveta Barbara v stolpu, slikar Robert Campin, 1438
devica in mučenka
Rojstvo273[1]
Nikomedija
Smrt306
Nikomedija
ČaščenjeRimskokatoliška cerkev, Pravoslavna cerkev, Orientalna pravoslavna cerkev
God4. december
Atributistolp s tremi okni, palma, kelih, strela, krona mučeništva
Zavetniktopničarjev, zidarjev, matematikov, rudarjev, vojaških inženirjev, kamnosekov, ljudi, ki se bojijo strele, ljudi, ki delajo v nevarnosti nenadne in nasilne smrti

Sveta Barbara, krščanska mučenka in svetnica, * 3. stoletje, Nikomedija, † 4. december 306, Nikomedija.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Kakor pravijo legende je bila Barbara hčer bogatega pogana z imenom Dioskur. Oče jo je imel zastraženo in zaprto v stolpu, da bi jo obvaroval od zunanjega sveta. Ko je na skrivaj postala kristjanka, je zavrnila možitveno ponudbo, ki ji jo je posredoval oče. Preden je ta odpotoval, je zapovedal, naj poleg njenega bivališča uredijo zasebno kopališče, namenjeno njej. V njegovi odsotnosti je nato Barbara ukazala, naj naredijo na stolpu namesto dveh oken tri okna, ki predstavljajo Sveto Trojico.

Ko se je oče vrnil, se je izpovedala za kristjanko. Potegnil je meč, da bi jo ubil, vendar je na njeno molitev v zidu stolpa nastala luknja, ona pa je bila čudežno prenešena v gorsko sotesko, kjer sta dva pastirja pazila na svoji čredi. Dioskur je v iskalni gonji naletel na prvega pastirja, a ga je slednji uspel zavrniti, vendar drugi pastir je Barbaro izdal, za posledico pa okamenel, njegova čreda pa se je spremenila v kobilice.

Barbaro so odvlekli pred Martinija, prefekta province, ki jo je strašno mučil, vendar je ostala zvesta svoji veri. Ponoči je celico obsijala svetloba in nastopili so novi čudeži. Vsako jutro so bile njene rane zaceljene. Baklje, s katerimi so jo hoteli zažgati, so ugasnile, čim so se ji z njimi približali. Nazadnje so jo obsodili na smrt z obglavljenjem. Oče je osebno izvršil smrtno obsodbo, a ga je za kazen na poti domov zadela strela, ki je použila njegovo telo. Barbarino truplo je pokopal kristjan Valentin, njen grob pa je postal kraj čudežev. Po neki legendi je umrla 4. decembra leta 306 v rodni Nikomediji v provinci Bitiniji v Mali Aziji.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


  1. https://www.wort.lu/de/lokales/4-dezember-heute-ist-boarbelendag-5a219d85c1097cee25b78352