Pojdi na vsebino

Stepanos Asoghik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Stepanos Asoghik (armensko Ստեփանոս Ասողիկ [Stepanos Asoghik]), znan tudi kot Stepanos Taronski (armensko Ստեփանոս Տարոնեցի [Stepanos Taroneci]) je bil armenski zgodovinar iz 11. stoletja. Datuma njegovega rojstva in smrti nista znana. O njem je znano samo to, da je prišel iz Tarona (zgodovinska Armenija) in dobil vzdevek Asoghik – kantor ali pripovedovalec zgodb.

Napisal je Zgodovino sveta v treh knjigah. V prvih dveh opisuje zgodovino sveta s poudarkom na Armeniji. Glavni viri podatkov za njegovo pisanje so bili Sveto pismo, Evzebij Cezarejski in Mojzes Horenski. V tretji knjigi v precej nepovezani obliki opisuje zgodovino zadnjega stoletja.

  • Robert Thomson. Armenian People from Ancient to Modern Times. Palgrave Macmillan paperback edition, 2004, 1. del, str. 235.

Pomembne knjižne izdaje

[uredi | uredi kodo]
  • Степанос Таронеци-Асохик (Asoghik, Stepanos T., 10th - 11th c.). Всеобщая история Степаноса Таронского - Асохика по прoзванию, писателя ХІ столетия. Prevod iz armenščine in pojasnila N. Jeminjim. Moskva, Tipografija Lazarevskogo instituta vostočnih jezikov, 1864. ХVІІІ.
  • Asoghik (Stepanos de Taron). L'histoire universelle, Pariz, 1859. Nemški prevod, Leipzig, 1907.
  • Stepanos, Tarōnetsi (Stepanos Asoghik Taronetsi, 10th-11th c.). Tiezerakan patmutyun, Erevan, 2000.