Starodobnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Starodobnik Bentley iz leta 1926

Starodobnik ali oldtimer (angleško vintage car ali classic car) je starejše dobro ohranjeno vozilo. Status starodobnika podeli vozilu organ za posamično odobritev vozil po predhodnem mnenju Tehniškega muzeja Slovenije. Podeli se lahko vozilu, ki je starejše od 30 let (v izjemnih primerih, na primer omejena serija, inovativne tehnične rešitve, je lahko vozilo starejše od 20 let), ohranjeno in tehnično vzdrževano tako, da je skladno z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko, in ki zaradi tega svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ni namenjeno redni uporabi, ampak se uporablja predvsem na prireditvah, posebej organiziranih za starodobna vozila.

Starodobna vozila v Sloveniji »pokrivata« dve zvezi (SVAMZ - Slovenska veteranska avto moto zveza, in SVS - Starodobna vozila Slovenije) klubov, katerih člani so lastniki in ljubitelji starodobnih vozil. Skrbita za ohranjanje in obnavljanje tehnične kulturne dediščine in jo preko svojih prireditev predsrtavljata javnosti. Obe, vsaka po svoje skušata urediti tehnične in pravne vidike uporabe starodobnih vozil, tako tehničnih pregledov, registracije in zavarovanja. Počasi pa vendar le se zadeve premikajo v pravo smer kajti vedeti moramo, da je bilo področje še pred slabim desetletjem popolnoma neurejeno in prepuščeno posameznikom.

V Sloveniji deluje Združenje ljubiteljev tehniške dediščine Starodobnik, katero med drugim vodi projekt internetnega portala [1]. Projekt je osnovan z razlogom promocije, varovanja ter ohranjanja tehniške dediščine. Portal služi kot zbirališče vseh podobno mislečih in zainterisiranih za ohranjanje naše tehniške dediščine.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]